Varilux – det första progressiva glaset i världen och fortfarande det mest avancerade

När det allra första progressiva glaset, Varilux, lanserades 1959 var det ett stort teknologiskt framsteg från de bifokala glasen som uppfanns av Benjamin Franklin redan på 1700-talet. Bernard Maitenaz, som uppfann det progressiva glaset när han jobbade på SL, hade som mål att korrigera presbyopi på ett naturligt sätt. Det nya progressiva glaset Varilux blev snabbt uppmärksammat av experter i optikbranschen världen över. Under de kommande åren fokuserade Essilor på att förbättra de progressiva glasen och plastmaterialet och lanserade det allra första progressiva plastglaset Varilux Orma år 1976.

Essilor låg nu långt före konkurrenterna med sin kunskap om optik och teknologi. Nya teknologier och matematiska beräkningar vid glasdesignen ökade precisionen i glasen och 1993 lanserades Varilux Comfort, vilket var bättre vid läsning och hade markant snabbare tillvänjning. Varilux Ipseo (2003) var det första skräddarsydda glaset som tog hänsyn till bärarens beteende. Ny vågfrontsteknologi (2006) gjorde det möjligt att analysera pupillens diameter. Genom att ta hänsyn till detta vid glasdesignen minimerade man bildförvrängningen och Varilux Physio-bärarna såg nu skarpt i alla riktningar.

2012 lanserades Varilux S-serien, ett enormt teknologiskt framsteg för de progressiva glasen. De nya teknologierna och förfinad slipteknik gjorde det nu möjligt att ta hänsyn till olikheter mellan de båda ögonen, vilket öga som är dominant, att beräkna glasen med hjälp av tusentals mikroelement och sedan slipa dem med högsta precision. Varilux S-serien fick utmärkelsen Silmo d’Or i Paris 2012.

Bärarna fick ett progressivt glas som kom så nära ett naturligt seende som möjligt.

Varilux tillverkas av Essilor, läs mer om Essilor här.