Tom Ford - Mannen, bågarna och varumärket

Mannen är karln som blivit en modeikon och som lyckats med det mesta han varit involverad i. Bågarna är de läckra, synligt moderna men med tydliga referenser till 50- och 60-talet. Varumärket är det som på bara några år blivit ett av de absolut hetaste, mest sensuella och lyxigaste av dem alla inom modevärlden. Alla bär de namnet Tom Ford.

Snacka om att lyckas med allt han företar sig. Tom Carlyle Ford, amerikanen som blev en frälsare för det europeiska modehuset Gucci innan han startade sitt eget varumärke i mitten av 2 000-talet. Med kläder som det talas om, oavsett om det är den underbart sensuella vita kroppsnära klänningen som Gwyneth Paltrow bar på Oscarsgalan 2013, eller den läckra midnattsblå smokingen som Daniel Craig bar i senaste Bondfilmen Skyfall. Designern, företagsledaren och marknadsföringsmannen som man oftast ser klädd i välskräddade kostymer på bild och med sitt eget klädsignum. Den karaktäristiska skjortan där alltid de översta knapparna är så där lite ledigt uppknäppta. Så att det andas precis lagom mycket blandning av makt, lättja och sensualism. Precis det som varit signum för de kläder och accessoarer han designat genom åren. Där fokus ligger på detaljer, oavsett om det gäller veck på kläder, minsta spänne på en sko eller inredningen i Tom Ford-butikerna. En sällsynt lyckad modehistoria kan man lugnt kalla hans karriär. Utan någon speciell modeerfarenhet och med en liten vit lögn, han ”glömde” berätta att det inte var modedesign han studerat på Parsons, fick han sitt första jobb i New Yorks modevärld 1986. Efter bara fyra år ute i arbetslivet hamnade han hos Gucci där han blev kvar i 14 år.

2005 såg varumärket Tom Ford dagens ljus med en kollektion dofter, smink och glasögon, både sol och klarglas. Dofter som skapat hype och som det också har pratats om, mycket på grund av reklamfilmerna som har osat av sexig nakenhet. Bågarna som med sin blandning av klassiska bågformer och modernt läckra detaljer tagit plats, synts och kommit för att stanna. Året efter kom klädkollektionen för män, en kollektion som definitivt hamnade i det övre lyxsegmentet. Med kostymer och smokingar som gräddan av världens manliga stjärnor gärna klär sig i, exempelvis Brad Pitt, Bradley Cooper, Matthew Broderick och David Beckham. Män som ofta också syns bära Tom Fords bågar. Något som männen ville ha mycket av, ville även kvinnorna klä sig i, så efter bland annat dofter, bågar och läppstift kom så även klädkollektionerna även för henne.

Idag finns det 51 Tom Ford butiker runt om i världen och Tom har under dessa år dessutom hunnit producera och regissera sin underbara retrofilm ”A Single Man” med Colin Firth. En film som andas mycket av det som Tom Ford står för och som lyckas förmedla essensen av ett 60-tal som försvunnit, in i minsta detalj. Allt innan han hunnit fylla femtio år. Hösten 2016 har Tom Ford's senaste film, Nocturnal Animals, premiär. Man kan nog lugnt säga att Thomas Carlyle Ford verkligen lyckas med den amerikanska drömmen, även om han skapade grunden för det i Europa. Han har gjort det på sitt vis, vilket betyder att inte kompromissa över huvud taget.