Kontrasthöjande glas

Om du rör dig mycket i starkt reflekterande solljus – till exempel i skidbacken eller på sjön – så bör du ha solglasögon med polariserande glas. De tar bort blänk från reflexer vilket både ger ett bättre skydd för dina ögon och låter dig se bättre. De är även bra för dig som är extra ljuskänslig.

Det vanligaste kontrasthöjande glaset har en gul ton i glaset. Den gula tonen tar bort det blå ljuset och ger ett bekvämt seende när det är regn, dis, dimma, snöfall eller mörker. Vid mörker eller dåligt väder ökar pupillen i storlek för att släppa in mer ljus. Det påverkar både ditt kontrastseendet och din synskärpa negativt.

Ett par kontrasthöjande glas, där styrkan anpassats för mörkerseende, kan då vara betydligt mer bekväma vid exempelvis bilkörning. De glasen minskar också bländningen från mötande trafik, ökar ditt kontrastseende och förbättrar ditt djupseende. Du blir tack vare dem helt enkelt en säkrare bilförare.

Kontrasthöjande glas fungerar också bra när du exempelvis åker skidor eftersom de gör så att du ser konturerna i backarna bättre. Eller när du jagar då det är extra viktigt att se konturer och att ha ett bra avståndsseende.

Spelar du exempelvis golf kan ett kontrasthöjande glas hjälpa dig till ett snabbare spel. Det gör så att du tydligare ser bollen när den landar och slipper lägga ner så mycket tid på att leta efter var, den damp ner. Kontrasthöjande glas går att få antingen med eller utan styrka.