Barn och kontaktlinser

Det finns egentligen ingen specifik ålder när ett barn kan börja använda kontaktlinser. Om barnet kan ta ansvar för hanteringen av linserna själv, förstår att hygien är a och o samt att barnet själv vill använda kontaktlinser – kontakta då er optiker för en syn- och ögonundersökning.

För aktiva barn och ungdomar kan kontaktlinser vara ett bra komplement till glasögon. Linser ger ökad frihet bl a när man utövar idrott, t ex nickar en fotboll eller bär hjälm när man kör motorcross. Dessutom slipper man störas av smuts eller imma som hindrar synen under sportutförandet.

När ni väl har bestämt er för att skaffa kontaktlinser så gör din optiker en syn- och ögonhälsoundersökning. Då kontrolleras syn, hornhinnans form och ögats tillstånd för att se till så att det inte finns något hinder för att använda kontaktlinser. Det är viktigt att tänka på att då linserna sitter närmare hornhinnan än glasögonen gör så kan man inte använda sitt barns glasögonrecept när man skall beställa kontaktlinser.

Din optiker ser också till så att du och ditt barn får en ordentlig genomgång om hur man hanterar kontaktlinserna. Hur de sätts in, hur de tas ut, förvaring och hur man sköter dem.

Vi rekommenderar att man väljer endagslinser till barn och ungdomar. Då slipper man ett steg i hanteringen och de är bara att slänga efter en dags användning. Ditt barn bör också alltid ha ett par glasögon som komplement för att använda som avlastning på kvällar och helger eller när en tuff förkylning gör det svårt att ha linserna i.

En stor fördel med att bära kontaktlinser är att ditt barn kan använda solglasögon utan styrka. En läcker accessoar och samtidigt ett säkert sätt att skydda ditt barns ögon mot de farliga UV-strålarna.

Våra optiker kan undersöka barn i alla åldrar inför ev kontaktlinser. Gäller det dock barn under 8 år, måste optikern sedan remittera till en ögonläkare för en ev ordination. Optikern skickar då normalt med sin bedömning och sin rekommendation.

Kontaktlinser kräver en säkerhet i de dagliga rutinerna, till exempel kring hygien. Det är därför viktigt att föräldrar har förståelse för dessa krav innan man överväger linser för små barn.