Linser

Vissa av oss slår upp ögonen på morgonen och märker hur synfältet är suddigt. Lugn, det finns en lösning även för dig trots att du kanske inte föredrar glasögon i alla lägen. Våra optiker hjälper dig att hitta rätt bland urvalet av linser.

Nu kanske du tänker ”jag har testat alla typer av linser och inga passar mig.” Vi på Klarsynt tycker att du ska prova igen! Idag kan nästan alla använda kontaktlinser, tack vare nya material och en fantastisk utveckling. Dagens linser är mjuka och bekväma och släpper igenom mer syre, vilket ögonen gillar. Välkommen till en värld av klarhet!

Vilka linser passar mig bäst?

Endagslinser: En enkel variant där du öppnar en ny förpackning på morgonen och slänger linserna på kvällen – enkelt, bekvämt och hygieniskt. Idag finns det endagslinser för de flesta typer av synfel.

Dygnet-runt-linser: Linsen är tillverkad i ett silikonmaterial som gör att den släpper igenom mer syre än andra linser. Dessa linser är under vissa förutsättningar godkända för användning mer än ett dygn. Tänk på att det finns en högre risk för infektion om du väljer att sova med linser. Kontakta din optiker för mer information.

Månadslinser: Dessa linser kan vanligtvis användas i 2–4 veckor och är ett bra alternativ till endagslinser. Under denna tid vårdar du dina linser varje gång du tar ut dem genom att rengöra/desinficera dem med en vätska anpassad för dina kontaktlinser.

Hel- och halvårslinser: Används i 6–12 månader och finns i större styrkeomfång än korttidslinser. Du tar ut dina linser varje dag och rengör/desinficerar dem med en vätska anpassad för dina kontaktlinser.

Progressiva linser: Gör att du ser bra på alla avstånd. Övergången blir mjuk och du slipper onaturliga rörelser med huvudet. En och samma lins fungerar på alla avstånd så att du kan läsa tidningen, arbeta vid datorn och köra bil. Det går att få både endags- och månadslinser som progressiva linser.

Toriska linser: Korrigerar för astigmatism och finns som månads- och endagslinser.

Stabila linser: Kan korrigera nästan alla typer av synfel och lämpar sig därför bra vid exempelvis stora brytningsfel eller vid problem med torra ögon. Det kan dock ta längre tid att vänja sig vid stabila linser än vid andra typer av linser.

Nattlinser: Dessa är personligt anpassade stabila linser som används när du sover för att korrigera närsynthet. Du tar av dem på morgonen och har klar syn resten av dagen.

*Klarsynt består av ca 100 fristående butiker. Det innebär att varje butik har rätt att själv bestämma vilka typer av linser som erbjuds i just deras butik. Kontakta din lokala Klarsyntanslutna optiker så berättar dom mer.

Linskontroll 1-2 gånger/år

Använder du linser bör du göra en linskontroll hos din optiker en till två gånger per år, beroende på vilken typ av linser du valt.

Våra optiker utför också en undersökning som kallas samsynutredning. Den innebär att optikern undersöker hur dina ögon samarbetar och deras förmåga att fokusera på nära håll. Denna typ av undersökning rekommenderas i första hand om optikern upptäcker några tecken på nedsatt funktion i samband med synkontrollen.

Om du prenumererar på vår tjänst Linsboxen ingår regelbundna linskontroller, i abonnemanget, utan extra kostnad.

Kontakta din närmaste Klarsynt-optiker för att boka en tid för synundersökning.