Optiker Johanna, Västertorp Optik

Glasögon

Att bära glasögon. Det finns många olika anledningar till varför man har behov av det, men den gemensamma för alla är – ögonhälsa. Och detta är våra optiker, som av en händelse, bäst på. Rentav experter. I våra butiker hittar du ett brett utbud av både glasögon och solglasögon i alla stilar och modeller. Vi ser fram emot att hjälpa dig att hitta de perfekta paren!

“Varannan svensk över 16 år behöver glasögon för att läsa tidningen.”

Råd & Rön

Olika typer av glasögon

Vilket glas passar dig bäst?

Hur ska man kunna vet vilket glas man ska välja? Det bästa med den frågan är att du slipper vara expert – för det är alla våra optiker. Men för att kunna orientera sig och fundera lite på egen kammare, ska vi reda ut det. Med dagens avancerade teknologi och höga kompetens har en bredd av kvalitetsglas utvecklats för att passa enskilda synbehov och beteenden. Det finns därför hundratals olika glas att välja mellan. Alltifrån enklare standardglas till helt individuellt designade glas.

Enkelslipade glas

Här korrigerar varje glas för ett avstånd, antingen kort, mellan eller långt. Enkelslipade glas används även för att korrigera översynthet, närsynthet och astigmatism.

Progressiva glas

Flerstyrkeglas som har en osynlig, successiv övergång mellan de olika styrkorna som korrigerar när-, mellan- och det längre avståndet. Det finns många olika progressiva glas. Allt från de enklaste glas som fyller sin funktion, till de mest avancerade som tar hänsyn till hur du rör ditt huvud och dina ögon. Det finns lika stor spridning på progressiva glasögonglas som det finns bilar, och ingen tror väl att man får samma sak om man köper en Skoda eller en Rolls-Royce.

Närprogressiva glas

Är till för arbete på nära håll. Där du ska se bra på det avstånd du behöver till allt vid tex skrivbordet, cirka 40–100 centimeter framför dig. De närprogressiva glasen används ofta till terminalglasögon när olika styrkor behövs för de olika avstånden vid till exempel tangentbord och datorskärm.

Rumsprogressiva glas

Utöver de avstånd som närprogressiva glas korrigerar finns en ytterligare liten del upptill i dessa glas som gör att du även ser tydligt i rummet du befinner dig i. Rumsprogressiva glas kan vara mycket bra om du jobbar i reception eller med kundmottagning och behöver se lite längre ut i rummet.

Att välja olika ytbehandlingar gör glasen bland annat reptåliga, reflexfria, smutsavvisande och antistatiska. Du upplever att du ser klart och dina glasögon håller sig rena, dammfria och blir lätta att putsa. Du kan dessutom välja klarglas till dina glasögon, färgskiftande glas som mörknar snabbt när du går ut i solljuset, gradalglas med en fast tonande färgskiftning eller solglas med styrka när du vill läsa ute i solen.

Vilket glas som passar dig bäst, beror helt på ditt synfel, dina behov och din livsstil. Oavsett om du provar ut glasögon för första gången eller behöver byta ut dina gamla kan vi garantera att vi kommer ta det bästa glasögonbeslutet för just dig. Boka en synundersökning redan idag!

Du vet väl även att att barn och unga i åldrarna 8–19 år kan ha rätt till bidrag om de behöver glasögon eller linser? Läs mer om bidrag till glasögon för barn och unga här.