Så underlättar du mörkerkörningen i höst och vinter

Har du svårt att se i mörkret när du är ute på vägarna? Är motljuset jobbigare att hantera eller har ditt kontrastseende blivit sämre? Det finns en enkel lösning på de här vanliga problemen.

Hösten närmar sig med stormsteg. Det innebär inte bara att luften blir krispigare och löven skiftar färg, det obligatoriska mörkret smyger sig självklart också på. Medan skymningen faller tidigare om kvällarna blir mörkerkörningen ett faktum för flera av oss. Att köra bil i mörker kan kännas som en utmaning för väldigt många – men det finns enkla sätt som underlättar. Camilla Arnesson, optiker hos KlarSynt, delar med sig av sitt absolut bästa tips.

– Alla tycker att det är mer eller mindre jobbigt att bli bländad av en mötande bil. Det finns glasögon som kan hjälpa till med att förbättra kontrastseendet och man kan även anpassa styrkan för ett bättre nattseende, säger Camilla och fortsätter:

– Det är viktigt att gå till en optiker för att få rätt synhjälpmedel när du ska köra bil.

Specialglasen kan man anpassa styrkan på så att den blir precis rätt för dig, enligt Camilla. Vissa leverantörer erbjuder även glas med en lite lätt brun toning, något som gör kontrastseendet tydligare.

– De här glasögonen kan man ha hela tiden trots att de skiftar lite i brunt. Men överlag förväntar sig många att samma glasögon ska klara av olika synsituationer. Ofta behöver vi faktiskt komplettera med olika glasögon eller specialglas.

Många som bär glasögonen dagligen gillar att ha flera valmöjligheter, dock hamnar fokus oftare på stil än synsituation. Det är alltid positivt att ha flera par i glasögongarderoben – och det går ju faktiskt att kombinera både trender och bättre syn.

– Ett par glasögon räcker inte till allt, man ska ha olika för att klara av olika situationer. Om man jämför glasögon och skor så är det ju otänkbart att bära klackar när du är på gymmet, eller hur? Det är samma sak med glasögon, säger Camilla.