Glasögon ur en historisk synvinkel

Idag är bågar en het modeaccessoar som hjälper oss att uttrycka vår personlighet. Men glasögonens popularitet och vår syn på dem har svängt fram och tillbaka genom tiderna.

På 1500-, 1600- och 1700-talet var glasögon en symbol för rikedom och elit, även för människor utan synfel. Något som känns igen idag då bågar med fönsterglas är vanliga accessoarer. Vi fäster dock mycket större vikt vid själva bågens utformning idag och vågar låta den sticka ut mer för att visa vår personlighet.

I mitten på 1900-talet hade pendeln svängt helt åt andra hållet och glasögon var ett töntigt och besvärligt, men tyvärr nödvändigt, hjälpmedel.

Bågar har också används flitigt på film och TV för att förstärka vissa karaktärsdrag, eller för att låta karaktärer byta identitet. Som när Stålmannen med hjälp av ett par tjocka svarta bågar förvandlas tilljournalisten Clark Kent.

Men under större delen av glasögonbågens historia – som sträcker sig från 1200-talet – har det ansetts intellektuellt att bära glasögon. Ett ställningstagande, helt enkelt. Och det är sant än idag – men nu mer än någonsin ur en modemässig, snarare än en akademisk, synvinkel.

Så välj ett par glasögon som passar din personlighet, din stil och ditt behov. Det är det bästa ställningstagandet!