Glasögon för olika tillfällen

Ett specialglas är ett glas som har andra egenskaper och fördelar än dina vanliga glas. Egenskaper som gör att du slipper bli bländad i mörker av mötande trafik eller att ögonen blir mindre trötta när de utsätts för reflexer från solens strålar som reflekteras mot vattenytan när du är ute med båten.

Har det blivit svårare att se när du sitter framför datorn eller är det så att puttningen plötsligt inte fungerar lika bra på golfbanan som den gjorde tidigare? Då kanske det är ett par glasögon med specialslipade glas du behöver. Därför erbjuder våra optiker idag många olika sorters glas och behandlingar.

Dansar du tango i moonboots?

De flesta människor har minst fem till tio par skor för olika ändamål. Samtidigt använder man ofta samma par glasögon i situationer med helt olika förutsättningar - framför datorn, i bilen, på jobbet och när man spelar golf. Dina glasögon förväntas klara av en mängd olika synsituationer och kan ibland behöva kompletteras med ett par glasögon med specialglas. Dina vardagsskor fungerar inte alltid för alla situationer, oavsett kvalitet. Du som gillar att jogga behöver komplettera din skogarderob med ett par joggingskor som är specialgjorda för just det ändamålet.

Komplettera med glasögon som ger säkrare körning, underlättar golfspelet, eller är bekvämare på sjön. Syftet med specialglas är att skapa en väl anpassad och "skräddarsydd" lösning för dig och din syn.

Boka tid hos oss och träffa en välutbildad och erfaren optiker som gör en ordentlig synundersökning och ser över dina olika synbehov.

Över boken

Har bok och tidningsläsandet plötsligt blivit jobbigare, eller är det näst intill omöjligt för dig att läsa den minsta texten på matförpackningarna? Då är det dags att göra en synundersökning. Troligtvis är det början på sk ålderssynthet som du känner av. Ålderssyntheten inträder då ögats lins får sämre elasticitet, vilket gör det svårare för våra ögon att se på nära håll och att växla seendet mellan olika näravstånd. Ett par läsglasögon eller glasögon med progressiva glas skulle hjälpa dig.

På golfbanan

Har du problem att se bollen tydligt vid utslag eller vid puttning? Då kan ett par specialanpassade golfglasögon vara ett alternativ. För dig som golfspelare är det viktigt att få ett stort synfält och kunna se lika bra oavsett om du följer bollbanan vid utslag, tittar ner mot greenen eller skriver ner resultatet i ditt scorekort. Slipningen på glaset ska ge ett skarpt gungfritt avståndsseende och en mellankorridor med stor bredd för bästa synkomfort där närdelen sitter lite lägre i glaset.

Kombinera gärna dessa specialglas med en kontrasthöjande färg på glasen så ser du även variationerna på greenen bättre när du läser av din puttlinje. Visste du att mörka eller grågröna glas i solglasögonen gör att du får ett sämre kontrastseende? Du ser helt enkelt bollen lite sämre mot det gröna gräset eller den himmelsblå bakgrunden. Om du har solglasögon, välj då istället ett lite ljusare filterfärgat glas, exempelvis lilatonat, brunt eller orange, som ökar kontrastseendet. Det gör det lättare att både följa bollen och hitta den.

På sjön

Vistas du mycket ute på sjön kan ett par slipade, polariserade glas vara att föredra som alternativ till dina vanliga progressiva glasögon. De polariserande glasen tar bort det irriterande reflexerna som uppstår när solens strålar reflekteras mot vattenytan. Då släpps endast det bra ljuset igenom, det som gör att vi ser bekvämt, klart och tydligt. Det polariserande glaset gör också att vi ser kontraster tydligare. Perfekt att ha när du åker båt, paddlar kajak eller fiskar.

Bakom kikarsiktet

Gillar du att jaga? Då kan du med fördel komplettera dina glasögon med ett par linser. De ger en frihetskänsla, ett större synfält och du slipper problem med den imma som lätt kan uppstå på glasen under jaktsäsong. För dig som inte kan eller vill använda linser rekommenderar vi att istället skaffa glasögon med kontrasthöjande glas i, som är anpassade för att se bra på långt håll, både med och utan kikarsiktet.

Är det istället skytte mot tavla som är din hobby, då är det viktigt att du har glas som ger en skarp bild när du tittar via korn och sikte och inte bry dig om att tavlan är lite diffus när du lyfter blicken. Med åldern får många problem att anpassa synen mellan nära och långt seende och kan inte längre använda sina vanliga progressiva glasögon när de utövar skyttehobby. Är lerduveskytte dig grej, kan du få hjälp att se lerduvorna bättre genom att ha ett par glasögon med gultonade glas. Då står den orangefärgade lerduvan ut bättre mot bakgrunden.

Framför datorn

I dag är vi uppkopplade via datorer, smarta telefoner och läsplattor och gränsen mellan arbete och fritid suddas ut. Vi anstränger våra ögon betydligt mer än tidigare generationer gjorde. Det gör att vi inte klarar av att hänga med på samma sätt som tidigare när våra ögon inte fungerar optimalt.

Märker du att ögonen blir trötta, rinniga eller torra? Får du lätt ont i nacken, huvud eller axlarna efter en arbetsdag? Ett par anpassade arbetsglasögon, terminalglasögon, kan kanske hjälpa dig. Har du ett arbete där du sitter mer än en timme vid en bildskärm, är det din arbetsgivares skyldighet enligt lag att bekosta ett par terminalglasögon, så kallade arbetsglasögon. Meningen är att du ska se bra på både tangentbord, datorskärm och skrivbord utan att behöva anstränga axlar eller nacke.

Arbetar du i en miljö där du behöver se bra på både på nära och lite längre håll men har börjat få problem med det? Du kanske är receptionist på ett företag eller på ett hotell. Då behöver du ju oftast kunna se tydligt på nära håll när du står eller sitter vid datorn, men du behöver också kunna se bra när du tittar ut i rummet så att du exempelvis ser när kunderna eller gästerna stiger in i entrén. Så förutom att kunna se bra på nära håll och mellanavstånd, de avstånd som terminalglasögon hjälper dig med, så behöver du även få ett bra avståndsseende. Ett par rumsprogressiva glasögon kan kanske hjälpa dig till ett bekvämare seende.

Rumsprogressiva glas har förutom närseendet även ett kortare avståndsseende, upp till 4 meter. De är alltså anpassade så att du både kan se när du sitter vid datorn, har skrivbordsarbete eller kommunicerar med någon i rummet. De rumsprogressiva är perfekta för dig som exempelvis arbetar i en reception, på bank, eller sitter i kassan i en mataffär.

Olika yrken ställer olika krav på synen. Det är viktigt att komma ihåg att arbetsglasögon ska vara anpassade för just dina specifika arbetsuppgifter och ge dig optimal syn på jobbet och ingen annanstans. Kontakta din arbetsgivare eller en optiker så hjälper de dig vidare.

I utsatt läge

I vissa yrken behöver man skydda ögonen mot exempelvis damm, smuts, stänk eller annat som kan skada ögonen när man utför sitt jobb. Då är det arbetsgivarens skyldighet att se till så att den som utför jobbet har ett par skyddsglasögon. De bågar och glas som används för skyddsglasögon måste vara mycket stöttåliga, vara CE-märkta och bågen ska ha sidoskydd.

Bakom ratten

Upplever du att du fått sämre kontrastseende, att det är jobbigt med motljus eller fått svårare att se i skymning när du är ute på vägarna? Då kan ett par specialglas för just bilkörning ge dig en bekvämare och säkrare körning, som fungerar lika bra inne i bilen som utanför.

Detta är inte så konstigt. Allas syn går åt det närsynta hållet i mörker. En närsynt person blir mer närsynt och en översynt blir lite mindre översynt. Kör du mycket bil i mörker kan ett par ”nattglasögon”, dvs glasögon med styrkan anpassad för just nattseende, underlätta.

Glasögon med färgskiftande glas som blir som solglasögon när ljuset ute blir starkare. Kontrasthöjande, antireflexbehandlade och fungerar lika bra när du kör som när du befinner dig utanför bilen. Vill du inte ha färgskiftande glas, kan ett par glasögon med gultonade glas hjälpa dig som kör bil, oavsett om du har synfel eller inte. Ett glas som är perfekt, inte bara för alla yrkeschaufförer utan även för oss vanliga trafikanter som vistas ute på vägarna. De ger precis som de färgskiftande glasen ett ökat kontrastseende och underlättar bilkörning i dimma och dis och minskar alla bländningseffekter.