Optiker Vincent, Lomma Optik

Fråga en optiker

Välkommen till "Fråga en optiker" och en optikvärld av expertis. Våra optiker får många frågor, men har också otroligt många svar. Läs och lär!

Vad är Myopi?

Svar

Myopi betyder närsynthet och uppstår när ögats optiska brytkraft är för stark (≥ -0,50 D) och bilden fokuseras framför näthinnan i ögat. Detta leder till att bilden blir oskarp på näthinnan vilket ger dimsyn. Vid myopi ser man bättre på nära håll än på avstånd eftersom den optiska avbildningen i ögat förskjuts närmare näthinnan, vilket ger en skarpare bild. Till viss del kan oskärpan på avstånd kompenseras genom att kisa med ögonen. Detta ger en ökad optisk djupskärpa och synskärpan ökar (dock med ökade besvär såsom tex huvudvärk). Oroväckande är att myopi är något som ökar bland annat bland barn.

Lässvårigheter hos barn

Vad menas med Klarsynt-anslutna butiker?

Svar

Klarsynt består av ca 100 optikbutiker som alla är fristående. Det innebär att samtliga optikbutiker anslutna till Klarsynt är egna butiker med fristående butiksägare. Butiksägarna av dessa optikbutiker är också dom som tillsammans äger Klarsynt.

Att samtliga butiker är fristående innebär också att varje butik har rätt att själv bestämma vilka erbjudanden, tjänster samt sortiment som gäller för just deras butik.

I slutändan strävar samtliga Klarsynt-anslutna butiker efter att vara en personlig optiker. En optiker där standarden är ett handplockat sortiment, tidsanpassade synundersökningar och skräddarsydda lösningar. Helt enkelt, yrkesstolta, fristående, optiker som alla är egna men som alla har en sak gemensamt – Klarsynt.

Hitta din närmaste optiker

Finns det solglasögon med styrka?

Svar

Alla våra bågar går att få med solglas. Med andra ord betyder det att du kan designa dina egna solglasögon med styrka. Självklart går det bra att att designa dina egna solglasögon även om du inte behöver synkorrigering. Kontakta din närmaste Klarsynt-anslutna optiker så hjälper dom dig.

Hitta en optiker nära dig

Vilket glas ska jag välja?

Svar

Att välja rätt glas är inte lätt. Med dagens avancerade teknologi och höga kompetens har en bredd av kvalitetsglas utvecklats för att passa enskilda synbehov och beteenden. Det finns därför hundratals olika glas att välja mellan – med olika egenskaper anpassade för olika behov. Alltifrån enklare standardglas till helt individuellt designade glas.

Här ger vi dig en guide över de olika glasalternativen.

Kan alla bära linser?

Svar

Alla synfel kan idag korrigeras med linser. Men på grund av andra faktorer – som allergier, problem med torra ögon eller ögonskador – så kan inte alla personer ha linser. ”Alla kan inte ha de vanliga endags- eller månadslinserna som finns på marknaden. De behöver då speciallinser som bara en kunnig kontaktlinsoptiker kan hjälpa till med. Därför är det så viktigt att man går till en optiker så att man verkligen får rätt linser utprovade. Linser som passar just dina synfel och dina ögon.

Hitta din närmaste optiker

Varför får jag svarta fläckar i synfältet?

Svar

Oftast beror det på att celler klumpar ihop sig i den del av ögat som kallas glaskroppen. När du får svarta fläckar i synfältet så är det dom du ser projektioner av. Det är i de allra flesta fall helt ofarligt. Om du är orolig så kontakta din optiker.

Hitta en optiker nära dig

Får jag sämre syn av att använda glasögon? Skämmer jag bort ögonen?

Svar

Nej, du får inte sämre syn av att använda glasögon. Du blir snarare van vid att se bra. Precis som du tidigare var van att se dåligt. Det är denna omställning som vissa personer ibland kan uppleva som att de börjat se sämre.

Boka tid

Får jag köra bil (lagligt) utan mina glasögon?

Svar

För att få köra bil utan glasögon behöver du ha en synskärpa utan glasögon på minst 0,5 på minst ett av dina ögon. Det är dock att rekommendera att använda glasögon om man ser bättre med dessa. Det ökar säkerheten både för dig själv och andra i trafiken. För att få svar på hur du ser utan glasögon, kontakta din optiker.

Hitta en optiker nära dig

Varför skiljer det så mycket i pris mellan olika glas?

Svar

Olika optiker säljer och erbjuder olika typer av kvalitet på glas. Den stora skillnaden gäller framför allt progressiva glas. Några väljer att endast sälja de enklare glasen medan andra även säljer de bästa premiumglasen. Klarsynt-anslutna optiker jobbar främst med premiumglas då dessa ger den bästa synupplevelsen.

Det som skiljer olika progressiva glas åt är designen på själva glasen. Med nyare och bättre design så får man ett bredare närfält och mycket mindre förvrängningar än de enklare glasen. De modernare glasen ger en bättre synkomfort och är då också lättare att lära sig att använda. De bästa glasen tar även hänsyn till hur bågen sitter på dig som kund. Avstånd från ögonen till glasen, bågens kupighet och andra vinklar som blir unika på just dig med den bågen du har valt. Utifrån dessa värden optimeras glaset så att resultatet alltid blir bästa möjliga.

Om du köper flera par glasögon med enklare glas så kommer du att märka skillnad mellan glasögonen och oftast tycker man att ett av paren är mycket bättre än de andra. Om du istället köpt glasögon med de bästa optimerade glasen så hade du inte märkt någon skillnad mellan de olika glasögonen. Alla paren får samma resultat då man tagit hänsyn till de individuella parametrarna som den bågen har på just dig.

Boka tid

Varför måste jag ha speciella terminalglasögon? Jag vill helst bara ha ett par.

Svar

Tänk så här, använder du samma skidor i slalombacken som i längdskidspåret? Nej, det gör vi inte. Detsamma gäller för glasögon om du är i fyrtioårsåldern och uppåt. Progressiva täcker in alla avstånd men smalnar av i synfältet på datoravstånd. Du får även höja hakan för att se. För att slippa det skaffar du arbetsglasögon med vida synfält på nära- och mellanavstånd.

Boka tid

Vad kan jag göra för att få en bättre ögonhälsa?

Svar
  • Gå på regelbundna, noggranna optikerkontroller – en ögonhälsoundersökning är mer än att bara ”kolla synen”.
  • Ställ alltid frågor till din optiker om vad som ingår i undersökningen.
  • Skaffa rätt glasögon och/eller linser som passar dina behov, förutsättningar och användningsområden.
  • Ta reda på om det finns ögonsjukdomar eller synnedsättning i släkten.
  • Skydda alltid dina ögon från solljus. Du vet väl att du även kan få dina solglasögon med slipade glas.
  • Ät en sund och varierad kost! Studier visar att antioxidanter, vitaminer och mineraler kan ha en positiv inverkan på din ögonhälsa.
Boka tid

Hur går en synundersökning till?

Svar

En synundersökning ska alltid utföras av en av Socialstyrelsens legitimerad optiker. Optikern har på samma sätt som en läkare tystnadsplikt och lyder bl.a. under sjuk- och hälsovårdslagen. Även patientjournallagen är gällande. Det betyder att alla uppgifter som lämnas till optikern är skyddade och sekretessbelagda och ska förvaras i tio år.

Synundersökningen består av en mängd olika delmoment:

Anamnes
Inledande bakgrundssamtal om aktuella synproblem, ögonens hälsotillstånd samt eventuell medicinering. Vidare diskuteras behov, önskemål och användningsområden till vardags och på fritiden.

Preliminära tester
Optikern genomför olika undersökningar för att kunna bedöma eventuell skelning, synfält, färgseende med mera.

Refraktionsundersökning
Flera undersökningsmoment som leder optikern fram till en samlad bedömning av dina ögons synstatus. Och därmed lämpliga alternativ och styrka på glasen eller kontaktlinserna.

Undersökning av samsyn och närseende/funktionstester
Här undersöks ögats förmåga att röra sig och samarbeta. Ögonens samarbete är viktigt för ett komfortabelt seende.

Undersökning av ögonens hälsa
Optikern undersöker dina ögon utvändigt och invändigt med hjälp av olika instrument. Detta görs för att utesluta misstanke om någon ögonsjukdom.

Ordination
I samarbete med patienten beslutar optikern om lämpligt korrektionsval.

Synprotokoll
Optikern kan lämna med ett synprotokoll där det förutom ditt synfel också framgår bland annat hur ljuset bryts i just dina ögon. Här noteras även när nästa undersökning bör göras. Detta är inte ett recept utan ett resultat av undersökningen och dina ögons hälsostatus.

Val av båge/tillpassning
Vid val av glasögon får du hjälp med att prova ut och säkerställa att valet av båge stämmer till dina glas och dina behov. I samband med att du hämtar dina glasögon görs ofta en extra kontroll. Detta så att resultatet uppfyller din förväntning både vad gäller synkorrigeringen och bekvämlighet.

Dessa ovanstående delar bör utföras i en synundersökning om det inte finns specifika orsaker att låta bli.

Boka tid

Kan man bromsa gula fläcken?

Svar

Åldersförändringar i ögats gula fläck är en mycket vanlig åkomma som påverkar synen för många på äldre dar. På senare år visar flera studier att antioxidanter har en särskilt positiv inverkan när det gäller att bromsa denna utveckling. Att äta grönsaker och frukt som innehåller mycket antioxidanter eller kosttillskott kan därför bromsa förändringarna.

Boka tid

Hur tyder jag mitt recept?

Svar

Ditt recept får du av din optiker där du senast gjorde din undersökning, och receptet bör inte vara mer än ett år gammalt. Ibland används förkortningar och i en del recept anges vissa värden för båda ögonen. Nedan förklarar vi vad respektive värde avser samt vad som kan vara viktigt att tänka på.

Sfär (Sf): Sfärvärdet är det första värdet som du fyller i. Värdet anger hur starka glasen är samt om du är närsynt eller långsynt. Vid närsynthet står det alltid ett minustecken framför och vid långsynthet ett plustecken. Om det inte står något tecken framför så räknas det som plus.

Cylinder (Cyl): Cylinder beskriver tillsammans med axel ditt brytningsfel. Det här värdet är bara aktuellt om du har astigmatism (brytningsfel).

Pd: Pd-värde står för pupillavståndet och är avståndet mellan mitten av pupillen till mitten av näsan (måttet mellan dina ögon). Oftast anges två separata värden (ca 25–40 mm), ett för höger och ett för vänster. I de fall du endast har ett Pd-värde i ditt recept (ca 50–80 mm) så delar du det med två. Exempelvis så blir ett Pd 50, 25 för respektive öga.

Addition (Add): Har du ytterligare ett värde för Addition på ditt recept så innebär det ett lästillägg.

Boka tid

Vad är progressiva glas?

Svar

Progressiva glas är det mest flexibla glaset du kan välja till dina glasögon. I progressiva glas finns det nämligen flera styrkor i glaset som gör att du kan se på långt håll, mellanavstånd och nära håll. På så sätt slipper du byta mellan olika typer av glasögon. T.ex. slipper du plocka fram läsglasögonen varje gång du ska titta på mobilen eller läsa tidningen.

Behöver jag progressiva glas?
När man är i 40–50 årsåldern riskerar man att få sämre syn vid läsning och behöver då olika styrkor i sina glasögon. Då brukar det vara dags att börja använda progressiva glas. Detta beror på att linsen i ögat sakta börjar förlora förmågan att ställa in skärpan på nära håll. Därför behöver man en annan styrka för att kunna läsa. Även barn och unga kan ha problem med linsen i ögat och ha svårt att ställa in skärpan när de läser. De kan i sådana fall också använda progressiva glas, men det är ovanligare än i ålderskategorin 40 år och uppåt.

Finns det olika progressiva glas?
Ja det finns olika progressiva glas. Man kan lite grovt dela upp de progressiva glasen i tre olika grupper:

Standardglasen har funnits länge och är de billigaste och enklast uppbyggda glasen. De är alla av samma modell och har en fast plats i glaset för avstånds- och läsdelen och kan inte anpassas efter ditt specifika ögonmått.

Den andra gruppen progressiva glas tar hänsyn till dina specifika förutsättningar. De kan exempelvis ta hänsyn till avståndet mellan dina ögon för att placera läsdelen mer optimalt framför ögonen vid läsning – vilket ger dig ett bättre närseende än vad standardglasen kan erbjuda.

Den tredje varianten av glas tar även hänsyn till hur bågen är placerad i förhållande till ögonen. De vanligaste parametrarna man tar hänsyn till är avståndet mellan hornhinnan och glaset, hur kupig bågen är runt ansiktet samt hur mycket fronten på bågen är vinklad in mot kinden. Detta ger en ännu mer exakt placering av läsdelen. Men det ger dig även ett bredare synfält. Glaset kan därmed bättre anpassas till dina personliga mått och användas i fler typer av bågar.

Boka tid

Hur ofta ska jag gå till optikern?

Svar

Du som bär glasögon och har normala synproblem rekommenderas att göra en synundersökning hos din optiker åtminstone en gång vartannat år. Linsbärare bör komma en gång om året.

Kontakta oss för att boka en synundersökning. Eller om du vill veta mer om ögonhälsa och vad som är rätt för just din situation och dina behov.

Boka tid

Är det farligt att inte använda glasögon hela tiden?

Svar

Generellt är glasögonen ett hjälpmedel, och synen tar inte skada av att glasögonen inte används i alla lägen. Dock hjälper de dig oftast till en enklare och bekvämare vardag. Det viktigaste är att du följer de rekommendationerna som finns kring just dina glasögon, och för de användningsområden du har. Dessutom har idag de flesta glasögon ett UV-skydda, vilket är bra för dina ögon.

Ett undantag är barn. Då är synen även under utveckling. Har man då behov av glasögon men inte använder dem så kan det finnas en risk för att synen inte utvecklas som den ska. I dessa lägen bör man oavsett gå till, eller ha kontakt med, en ögonläkare som alltid kan rådgöra.

Boka tid

Mina ögon rinner och optikern säger att det beror på torra ögon. Det låter konstigt, är det verkligen så?

Svar

Ja, tårar innehåller vätska, slem och olja. När den mixen ändras rinner ögonen lättare och ögonen kan kännas torra – trots att du har massor av tårar.

Boka tid

Vad är Terminalglasögon?

Svar

Terminalglasögon är glas som är anpassade för dig som arbetar framför datorn. Glaset har en styrka som är utformat för att passa avståndet till dataskärmen.

Behöver du terminalglasögon?

Boka tid