Torra ögon- vi listar de vanligaste behandlingarna

Gruskänsla, skavkänsla, obehag vid starkt ljus, svårt att använda kontaktlinser, rinnande ögon… Det finns många kännbara symtom på ”torra ögon”.


Orsakerna för torra ögon kan också vara många – nedsatt tårproduktion eller dålig funktion i de meibomska körtlarna som producerar lipider (olja/fett). Detta på grund av hormonell obalans, ögonkirurgi, skärmar, torr inomhusluft, kost mm. Okorrigerade synfel kan också vara orsak till besvären av torra ögon.

För att förstå vad besvären beror på krävs en synundersökning och en noggrann tåranalys. Ögontorrhet har olika orsaker hos olika individer och ska behandlas på olika sätt. I tåranalysen ingår flera moment för att kartlägga var besvären kommer från. En tåranalys bedömer tårvätskans mängd och hållbarhet på ögat och funktionen hos de meibomska körtlarna, och ger svar på vilken behandling som är lämplig.

De vanligaste behandlingarna är:

Tårsubstitut, smörjande droppar, finns i många olika varianter och man kan behöva prova sig fram för att hitta den sort som passar bäst. Droppen bör inte innehålla konserveringsmedel. Droppa 3-5 gånger per dag för bästa komfort. Vid stora besvär använder man en mer trögflytande droppe eller salva som ligger kvar längre i ögat men då ser man suddigt en länge stund.

Omega 3 genom en balanserad kost eller som kosttillskott. Kan stimulera produktionen av lipider och därmed minska besvären.

Värmemask + försiktig massage av ögonlocken. Stimulerar produktionen av lipider och minskar torrhetssymtomen.

E-Eye behandling, ett system som levererar mycket korta och specifika ljusblixtar som stimulerar den nerv som i sin tur stimulerar de körtlar som producerar lipider. Upprepade behandlingar ger ett långvarigt resultat i 85% av fallen.

Eventuella synfel bör också korrigeras, kanske behövs ett par speciella glasögon för arbete vid bildskärm eller bilkörning. Väl tillpassade kontaktlinser låter ögonen må bra hela dagen, och med rätt behandling av torrhetsbesvär kan de flesta börja använda linser igen. 

Boka en tid hos oss så hjälper vi dig!