Vilket glas ska jag välja?

Att välja rätt glas är inte lätt. Med dagens avancerade teknologi och höga kompetens har en bredd av kvalitetsglas utvecklats för att passa enskilda synbehov och beteenden. Det finns därför hundratals olika glas att välja mellan – med olika egenskaper anpassade för olika behov. Alltifrån enklare standardglas till helt individuellt designade glas.

Det finns olika typer av slipningar av glasen. Det är därför inte helt enkelt att veta vilket glas just jag ska välja. Nedan försöker vi guida dig i djungeln av glas.
Enkelslipade glas
Här korrigerar varje glas för ett avstånd, antingen kort, mellan eller långt. Enkelslipade glas används även för att korrigera översynthet, närsynthet och astigmatism.

Progressiva glas

Flerstyrkeglas som har en osynlig, successiv övergång mellan de olika styrkorna som korrigerar när-, mellan- och det längre avståndet. Det finns många olika progressiva glas. Allt från de enklaste glas som fyller sin funktion, till de mest avancerade som tar hänsyn till hur du rör ditt huvud och dina ögon. Det finns lika stor spridning på progressiva glasögonglas som det finns bilar, och ingen tror väl att man får samma sak om man köper en Skoda eller en Rolls Royce.

Närprogressiva glas

Är till för arbete på nära håll. Där du ska se bra på alla avstånd du behöver vid skrivbordet, cirka 40–100 centimeter framför dig. De närprogressiva glasen används ofta till terminalglasögon när olika styrkor behövs för de olika avstånden vid till exempel tangentbord och datorskärm.

Rumsprogressiva glas

Utöver de avstånd som närprogressiva korrigerar finns även en liten del upptill i dessa glas som gör att du ser tydligt i rummet du är i. Rumsprogressiva glas kan vara mycket bra om du jobbar i reception eller med kundmottagning och behöver se lite längre ut i rummet.

Att välja olika ytbehandlingar gör glasen bland annat reptåliga, reflexfria, smutsavvisande och antistatiska. Du upplever att du ser klart och dina glasögon håller sig rena, dammfria och blir lätta att putsa.

Du kan dessutom välja klarglas till dina glasögon, färgskiftande glas som mörknar snabbt när du går ut i solljuset, gradalglas med en fast tonande färgskiftning eller solglas med styrka när du vill läsa ute i solen.

Vilket glas som passar dig bäst, beror helt på ditt synfel, ditt behov och din livsstil. Oavsett om du provar ut glasögon för första gången eller behöver byta ut dina gamla, vägleder vi dig gärna till det personligt och kvalitetsmässigt bästa glasögonbeslutet. Boka en synundersökning här!

Läs mer om glasögon här.

Lisa Thorsell_tonade glas_mobil

Är du i behov av nya glasögon?

Kontakta någon av våra optiker.

Så här gör du rent dina glasögon

Skölj glasögonen under ljummet rinnande vatten för att avlägsna eventuella smutspartiklar som kan repa glasen.

Rengör med av optikern rekommenderad glasögonrengöring, exempelvis Klarsynts smarta rengöringsservetter, eller med diskmedel utan ammoniak.

Torka alltid med en ren handduk.

Putsa alltid dina glasögon med en ren och torr fiberputsduk.