Torra ögon_2560x1707
Torra ögon - Artikel

Upp till varannan svensk kan ha torra ögon

Upplever du gruskänsla i ögonen, rinnande eller kliande ögon? Problemet med torra ögon är vanligare än man tidigare trott och behovet av att få rätt hjälp är stort. Många sitter hela dagarna framför en dator där vår blinkfrekvens minskar ordentligt jämfört med normala nivåer. Det digitala livet vi lever idag gör att problemet har ökat.

Man har ofta förknippat torra ögon med äldre personer. Men idag har upp till varannan svensk problem med torra ögon. En av orsakerna kan vara att vi spenderar mycket tid framför datorn och mobilen. Den första åtgärden många gör är att köpa ögondroppar, men det är inte alltid den bästa lösningen. För att kartlägga var besvären grundar sig i krävs en ordentlig tåranalys av en optiker. Endast så kan ögontorrhet bedömas individuellt.

I en tåranalys ingår flera moment för att kartlägga var besvären kommer från. En tåranalys bedömer inte bara tårvätskans mängd och hållbarhet på ögat, utan ger tillsammans med patientens symptom en bedömning av varifrån problemen kommer. Äter kunden medicin som påverkar ögontorrheten? Fungerar körtlarna som de borde? Produceras tillräcklig mängd vätska? Använder kunden fel ögondroppar? Har kunden en ögonlocksinflammation?

– Det här är frågeställningar vi har till grund när vi utreder orsaken till ögontorrhet. Det är för att vi ska kunna behandla ögonen på ett så korrekt sätt som möjligt. Behandlar vi rätt kan kunden se bättre och kanske rent av bli helt besvärsfri. Detta säger leg. optiker och butiksägare Gustav Brinkby på Holms Optik i Helsingborg.

I våra ögonlock finns de så kallade meibomska körtlarna som producerar en mycket viktig olja till det yttersta skiktet i vår tårfilm. Om oljelagret fungerar optimalt så förhindrar det en onormalt stor avdunstning av tårvätskan.

– Tyvärr är avdunstning av tårvätska ofta en anledning till att en kund har torra ögon. Körtelgångarna blir påverkade av vår normalflora, smink och miljö. Vid nedsatt eller onormal funktion av dessa körtlar ger det upphov till torra ögon, fortsätter Gustav.

Det florerar många tips som inte är bra för att hålla rent ögonlocken. Vatten och tvål svider och kan i vissa fall försämra problemen. En del servetter avsedda för ögonlock innehåller alkohol vilket torkar ut.

– Men det finns också bra servetter som är avsedda för rengöring av ögonlocken. Dessa håller nere våra levande organismer på en normal nivå och gör att körtlarna börjar fungera bättre. Det kan i vissa fall även vara lämpligt med värmebehandling över körtlarna för att få igång produktionen. Om du har problem med torra ögon kontakta din optiker för en undersökning, säger Gustav.

Torra ögon_2200x2200

Lider du av torra ögon?

Kontakta en av våra personliga optiker för en undersökning.

Klarsynts tips:

  • Värm med ögonmask i 10 minuter 
    Ge först ögonen välgörande värme som mjukar upp körtlar och tårkanaler. Enklast använder du en ögon-mask som du värmer i mikron (finns bl.a. på Klarsynt). Du kan också prova med en tygduk eller bomullspad som du blöter med varmt vatten, men de håller inte värmen lika länge och bra. Masken ska vara varm hela tiden men inte så het att den bränns.

  • Massera varje ögonlock 10–20 sekunder
    Massera med ett finger. Börja med övre ögonlocket, i yttre ögonvrån vid ögonhålans ben, och dra varsamt nedåt mot ögonfransarna. Upprepa mjukt och fint in mot näsroten. Fortsätt med undre ögonlocket. Börja i yttre ögonvrån, 1–2 cm nedanför ögat, där du känner kindbenet. Dra mjukt uppåt mot ögonfransarna, steg för steg, tills du når inre ögonvrån.