Tio saker du bör ha koll på när det gäller dina ögon

Börjar det bli jobbigt att köra bil i mörker? Gör ljuset från mobilen att du känner dig mer rastlös på kvällen? Eller misstänker du att ditt barn är närsynt?
 Det är viktigt att ha koll på dina ögon.

Vi tar dem för givet, så länge allt funkar som det ska. Just därför är det viktigt att ta hand om och ha koll på dina ögon. Håll koll på varningstecknen. Och besök med jämna mellanrum din optiker för att både upptäcka och ta hand om problem i tid.

Något som optikerkedjan KlarSynts personliga optiker hjälper sina kunder över hela landet med. Varje dag.
– Klarsynts absolut viktigaste fokus är ögonhälsa. Vi har bara två ögon, det är viktigt att vi är rädda om dem, säger Gabriela Flores Araya, marknadschef på Klarsynt.

Vi listar 
10 frågor och svar om din ögon och din syn!

1. När kommer ålderssyntheten?

De först tecknen kan komma redan i 40-årsåldern.
 Det beror på att elasticiteten i ögats lins försämras. Ofta kan man behöva komplettera med någon typ av styrka på nära håll och i dag finns flera alternativ till läsglasögon. Din optiker kan hjälpa dig hitta ett bra alternativ, så som progressiva linser eller progressiva glasögon.

2. Varför är det så jobbigt med mörkerkörning?

En undersökningar visar att var tredje bilist över 40 år ser suddigt och får sämre reaktionsförmåga när det är mörkt.
 Ett problem kan till exempel vara att skifta fokus från sidospegeln eller trafikljus och tillbaka till vägbanan.
 Men det finns så kallade road-glasögon (bilglasögon). De kan antingen ha färgade glas vilket ökar kontrast-seendet eller så anpassas glasets styrka. Varje leverantör har sin lösning, men hos din Klarsynt-optiker kan du få hjälp att hitta rätt.

3. Hur påverkas mina ögon av blått ljus?

Blåljusstrålning från ljuskällor eller skärmar kan ge irriterande och trötta ögon.
 En del kan till och med uppleva att blått ljus från exempelvis telefoner gör dem mer rastlösa på kvällen. Men det finns produkter med en ytbehandling som selektivt filtrerar det skadliga blå ljuset och låter övrigt blått ljus, som reglerar sömncykeln och vårt humör, passera.

4. Mina ögon känns ”grusiga” – vad gör jag?

Känner du också att dina ögon är torra ibland? Du är inte ensam. Upp till varannan svensk lider av torra ögon och problemen kan komma i alla åldrar. Vanliga symtom är en kliande, svidande eller grusig känsla. Men även rinnande ögon och torr irriterande hud kring ögonen kan vara ett symtom.
 Hos din optiker kan du göra en kontroll av ögats tårfilm för att se hur just du kan få hjälp.

Linser desktop_2560x1707

Boka en tid hos en av våra personliga optiker.

De hjälper dig att säkerställa din ögonhälsa.

5. Mitt barn verkar dra sig för att läsa – kan det bero på synen?

Upplever du att ditt barn har svårt att koncentrera sig i skolan eller drar sig för att läsa?
 Då kan det vara klokt att göra en synundersökning. Barn är ofta bra på att korrigera synfel på egen hand, främst genom att spänna ögonen, vilket kan ge spänningshuvudvärk. 
Är barnet under åtta år ska man vända sig till en ögonläkare. Barn från åtta år kan få hjälp hos en optiker.

6. Hur påverkar plattan och mobilen mitt barns syn?

Studier visar att allt fler barn och ungdomar blir närsynta.
 En av orsakerna kan vara att vi tillbringar mer och mer tid framför skärmar, surfplattor och telefoner. Att tidigt upptäcka närsynthet kan betyda mycket för att förhindra uppkomsten av ögonproblem längre fram i livet.

7. Jag får ofta huvudvärk i slutet av arbetsdagen!

Vi tillbringar allt mer tid framför våra skärmar – och det kan påverkat ögat.
 Studier visar bland annat att vi blinkar mindre framför skärmen vilket kan leda till torra ögon. Framför skärmen får ögat dessutom jobba mer på nära håll vilket kan leda till överansträngning och exempelvis huvudvärk. Du behöver inte ha ett synfel för att behöva avlastningsglasögon. Idag finns både glasögon och kontaktlinser som är anpassade för en digital livsstil. Hos din optiker kan du få hjälp att hitta rätt alternativ för dig.

8. Kan mitt barn ha linser?
Idag kan i stort sett alla använda kontaktlinser – även barn.
 Tidigare har man ansett att barn inte klarar egenkontrollen som kontaktlinser innebär, men studier visar att barn och ungdomar ofta är motiverade och klarar av att sköta sina kontaktlinser.

9. Hur funkar polariserande glas, och när ska jag använda dem?

Vistas du ofta på sjön? Eller besväras du av reflexer i vägbanan när du kör bil? 
Då kan polariserande glas vara något för dig.
 Den polariserande effekten i glaset ger en intensivare upplevelse av kontraster och detaljer. Din KlarSynt-optiker kan hjälpa dig hitta glasögon med polariserande glas.

10. Hur ofta ska jag gå till optikern?

Det är viktigt att tidigt upptäcka försämringar av synen.
 Går man på regelbundna synundersökningar kan din optiker se hur din syn förändras över tid. Hos flera av KlarSynts optiker kan man också mäta ögats tryck. En bra rekommendation är att barn och ungdomar ska gå till optikern varje år, vuxna vartannat.