Problematik som inte härleder synen som besöksskäl_desktop

Synen är ett ständigt föränderligt sinne

Synen är en färskvara och ett ständigt föränderligt sinne. Genom att hålla koll på ögonhälsan kan du, tillsammans med din optiker, se till att dina ögon har de bästa förutsättningarna.

Vi tar våra ögon för givet, det är ingenting att sticka under stolen med. Vi använder de enda paret vi har dagligen. Men de allra flesta av oss glömmer bort att ta hand om dem. Trots att synen är ett ständigt föränderligt sinne.

Seendeperspektiv och sjukdomsrisk

Det är inte bara åldern som påverkar vår syn och ögats allmänna tillstånd. Det finns ärftliga faktorer och andra omständigheter som kan ändra ögat på sikt.
– Med tanke på hur en modern människa lever idag, där vi har en helt annan synstress än tidigare med mycket skärmar, bör man kolla sin syn regelbundet, säger Marcus Seger hos Seger&Seger Klarsynt i Kumla, och fortsätter:
– De som har en kronisk sjukdom är ofta medvetna om det. När vi är 45 år och uppåt ska man inte gå till en optiker enbart ur ett seendeperspektiv utan även med tanke på sjukdomsrisken.

”Besiktning av ögat och kringområdet”

Många väljer att boka tid hos en optiker först när man märker av en skillnad i sitt seende. Men det finns alltså anledning att undersöka ögat av andra skäl.
– Hos en optiker kan man få en besiktning av ögat och kringområdet. I ögonlock kan man hitta polyper och tumörbildningar som patienten inte reflekterar över. Det finns en hel del problematik som inte endast härleder till synen som besöksskäl, säger Marcus.

Synen – ett ständigt föränderligt sinne

Det kan vara svårt att veta när det är dags att uppsöka en optiker. Framförallt om man inte har ett påtagligt synfel. Marcus menar att det varierar, men under ett besök kan man få en personlig rekommendation för när det är dags igen.
– Man bör ha en hyfsad regelbunden kontroll av sina ögon eftersom det är ett ständigt föränderligt sinne. Idag är inte dina ögon precis samma som för två år sedan, säger Marcus och fortsätter:
– Optikerna fungerar mycket som en primärvårdsstation för ögonen. Väldigt små saker händer på resans gång, som oftast är ofarliga, men som en optiker kan svara på.

När var du på en synundersökning senast?