eye

Skydda dina ögon från farliga UV-strålar

Vi är väl informerade om att vår hud är känslig för solens starka strålar. Men även våra ögon behöver skyddas mot de skadliga UV-strålarna. Vår hud har förmågan att reparera och ersätta skadade celler. Ögat har inte den förmågan. Därför är det viktigt att du redan i unga år skyddar dina ögon från farliga UV-strålar.

Det är viktigt att ha glas som skyddar mot farliga UV-strålar. UV-skyddet sitter inte i färgen på glaset, som många kanske tror. Istället sitter skyddet antingen direkt i materialet som plastglaset är gjort av, eller i en speciell, klar ytbehandling som läggs på glaset. Att vistas ute i solen utan UV-skydd kan leda till bland annat grå starr eller skador på gula fläcken på äldre dar.

För exempelvis solglasögon finns märkning som intygar att glasen har ett fullgott UV-skydd. De allra flesta solglasögon som säljs på den svenska marknaden idag har 100 procent UV-skydd. Men det kan vara klokt att ändå alltid vara noga med att kontrollera att de har ett fullgott UV-skydd och är CE-märkta.

Använder du ett färgat glas med dåligt UV-skydd gör det faktiskt mer skada än nytta för dina ögon. Färgen på glaset lurar nämligen pupillen att öppna sig och på så sätt utsätts den än mer för de farliga UV-strålarna. Då är det till och med bättre att gå och kisa eftersom pupillen då drar ihop sig och inte utsätts lika mycket för strålarna. Men med ett fullgott UV-skydd är det bara att njuta av dina solglasögon i alla lägen. Oavsett om du har synfel eller inte.

Sofia_KS optiker_Solglasögon_mobil

Vill du veta mer om hur du kan skydda dina ögon?

Kontakta din personliga optiker för att veta mer.

Barn & UV-strålning

Visste du att barns hud och ögon är extra känsliga i solen. Forskning visar att UV-strålning tränger in i högre grad in i ögonlinsen hos barn än hos vuxna. Läs mer i denna artikel om hur barn påverkas av UV-strålning här.

Glasögonbärare och UV-skydd

Om du är glasögonbärare besök din närmaste optiker och få dina solglasögonen slipade efter din individuella synförmåga. Idag är glasögonmarknaden stor och det finns ett brett sortiment av både sportiga och trendiga slipade solglasögon. Ett annat alternativ är att använda kontaktlinser så kan du till exempel kan variera mellan flera olika solglasögon.

Jenny Lundmark, leg. kontaktlinsoptiker om UV-skydd

– För dig som bär glasögon finns en många olika slipade solglasögon med styrka att välja på. Det finns även kontaktlinser som har UV-skydd. Till exempel använder vi Johnson & Johnsons Acuvue linser, säger Jenny Lundmark, leg. kontaktlinsoptiker på KlarSynt anslutna optikbutiken Tells Optik i Visby på Gotland.

Tells Optik ligger precis vid ringmuren mitt i centrala Visby på Gotland. Eftersom ön och staden är en av landets främsta sommarstäder har Tells Optik ett brett utbud av linser med UV-blockerande filter och solglasögon anpassade för utomhusaktiviteter.

Jenny Lundmark berättar om andra ytbehandlingar som skyddar mot UV-strålning. Fotokromatiska eller färgskiftande plastglas ändrar färg och blir mörkare när de utsättas för UV-strålning. Ett annat alternativ är att använda clips eller så kallade suncovers som skyddar hela områden runt ögat.

– Precis som man skyddar resten av kroppen är det minst lika viktigt att skydda ögonen, säger Jenny Lundmark.