Så vet du om du har torra ögon – och så gör du något åt saken

Att ha torra ögon kan vara väldigt besvärligt. Men många är inte ens medvetna om att det är just det dom lider av. Det kan nämligen visa sig på flera olika sätt.

Torra ögon är ett vanligt problem, speciellt den tiden på året när temperaturen sjunker och det blåser kallt. Trots att det är ett så vanligt besvär missar många att det är just torra ögon som är problemet. Susanna Archer, legitimerad optiker hos Rastedals Optik, menar att det beror på att symptomen kan variera en hel del.

– Bara för att man är torr i ögonen så behöver det inte alltid vara så att man faktiskt känner sig torr i ögonen. Rinnande och tårande ögon kan nämligen också vara symptom på att man har just torra ögon. Vidare kan en brännande och svidande känsla också bottna i samma diagnos.

Vanliga tecken

Vad beror torra ögon på då? Det kan, liksom symptomen, variera. Alla kan också drabbas, men det finns de som är närmare riskzonen.

– Det kan vara för att tårarna har för dålig kvalitet på grund av för lite fett i tårfilmen, eller på grund av att det är förträngningar i tårkanalerna. Det här är ett problem som ofta drabbar personer som är 50 år och äldre, säger Susanna och fortsätter:

– Den hormonella aspekten, exempelvis klimakteriet, kan vara en orsak. Det gör nämligen att ögonen producerar för lite tårar. Men det är väldigt individuellt. Andra orsaker kan även vara på grund av för mycket skärmtid, att du jobbar på en plats med torr luft eller på grund av rökning. Vidare kan allergier också ge torra ögon, så som till exempel kontaktallergi på grund av limmet vid ögonfransförlängning.

eye

Lider du av torra eller irriterade ögon?

Boka tid hos en optiker nära dig.

Ögonmassage, värmebehandlingar och tårsubstitut

Oavsett orsaken så kan torra ögon vara väldigt besvärligt. Och för att hitta rätt behandling är det viktigt att fastställa orsaken för just dig.

– Det absolut vanligaste är att man använder droppar med tårsubstitut eller ögonsalva. Det finns även ögonmassage, värmebehandling med ögonmask och speciella servetter att använda för att få bukt med problemet.

Ett besök hos en optiker är ofta första steget för att hitta rätt väg att gå. Där kan du nämligen få hjälp med vad nästa steg ska vara – men du kan lindra dina symptom redan samma dag som besöket.

– Tårdroppar kan du köpa hos din optiker. Eftersom torra ögon kan vara väldigt besvärligt är det en bra idé att börja med att droppa lite själv, och om det inte blir bättre är det viktigt att hitta en lösning för just dina besvär.