Närsynthet barn_desktop

Närsyntheten ökar dramatiskt hos barn

Många av dagens unga riskerar att inte kunna se sina egna barnbarn i framtiden.
 Det kan bli konsekvensen när närsyntheten ökar hos barn som den gör idag.

– Se till att barnen är ute och leker minst två timmar per dag, säger Lovisa Fagerlund på CooperVision.

Plötsligt sitter inte ditt barn i soffan längre.
 Istället har familjens yngsta medlem tagit plats på golvet. Precis framför tv:n. Eller så håller minstingen skärmen eller favoritboken allt närmare ögonen. Det här är några av signalerna på att närsynthet ökar hos barn.


– Man har kunnat se en stor förändring under de senaste 50–60 åren, det är fler och fler unga som är närsynta. Och dessutom är de mer närsynta än förr, säger Lovisa Fagerlund.
 Lovisa arbetar på CooperVision, en av världens största tillverkare av linser, och är legitimerad optiker.

“Vi tittar mindre på horisonten nu”

Faktum är att forskarna är rörande överens: Det pågår en närsynthetsepidemi över stora delar av jordklotet just nu.
Enligt beräkningar kommer hela 50 procent av världens befolkning att vara närsynt 2050*. År 2010 var samma siffra 28 procent. I Kina är redan 90 procent av alla tonåringar och unga vuxna närsynta*. 
Och även i Sverige växer närsyntheten kraftigt.

Anledningen?


Vårt nya sätt att leva och bo, som inte alls är anpassat för våra stenåldersögon.
– Vi vistas mer inomhus och bor mer i städer än tidigare. Dessutom arbetar vi mer på nära håll och tittar mindre på horisonten, säger Lovisa Fagerlund.
En anledning till att barn och ungdomar idag tittar mer på nära håll är alla skärmar. För att behålla skärpan även på nära håll, tvingas ögonmusklerna jobba mer. Då växer ögat, blir längre – och vägen mot närsyntheten har börjat.

Blåa Ljuset barn 2200 x 2200

Vi på Klarsynt hjälper dig.

Boka tid hos en personlig optiker här!


Lek utomhus minst två timmar varje dag

Och det är våra barn och unga som drabbas, eftersom förändringen sker samtidigt som ögat växer.
 På lång sikt kan närsyntheten få allvarliga konsekvenser.
– Risken för att få ögonsjukdomar längre fram i livet ökar med närsynthet. Ju mer närsynt man är, desto större risk är det, säger Lovisa Fagerlund.
Till exempel kan man drabbas av näthinneavlossning, eller få en förändring som hotar detaljseendet.
– Och det behöver vi för att läsa eller trä nål på en tråd. Om detaljseendet påverkas så försämras ju livskvaliteten. I värsta fall växer barn upp idag som inte kommer kunna se sina barnbarn komma springande emot dem i framtiden.

Vad gör man om man misstänker att ens barn är närsynt?


Lovisa Fagerlund rekommenderar främst två saker: Leka utomhus och besöka optikern.
– Det finns studier som visar att det har en mildrande effekt att vara ute. Så ut och lek minst två timmar om dagen, oavsett väder. Dels får barnen titta på längre håll, dels får de dagsljus. Detta är saker som våra ögon är vana med, det är så det alltid har varit. Våra ögon har ju inte förändrats.

”Viktigt att bromsa utvecklingen”


Att regelbundet besöka en optiker är en lika viktig pusselbit. Hos Klarsynts anslutna optiker får du alltid träffa en expert med fokus på dina eller ditt barns ögon.
– Klarsynts absolut viktigaste fokus är ögonhälsa, och just nu när problemen med närsynthet ökar drastiskt hos barn är det ytterst viktigt att bromsa denna utveckling i tidig ålder, säger Gabriela Flores Araya, marknadschef på Klarsynt. 
Hon betonar att det finns lösningar som verkligen hjälper.
– Ja, både synhjälpmedel som till exempel kontaktlinser, i kombination med regelbundna besök hos optikern är en bra åtgärd för att bevaka och bromsa utvecklingen av närsynthet hos barn, säger Gabriela Flores Araya.

Lovisa Fagerlund guidar: Här är tecknen på att ditt barn kan vara närsynt

  • Vill komma närmare
    – En av de saker man brukar märka först är att barn vill ha saker mycket närmare. Både såväl bok som skärm. Att man gärna vill sitta nära tv:n, istället för i soffan. Och det blir väldigt tydligt när man börjar skolan; att man flyttar längre och längre fram i klassrummet.
  • Fysiska besvär
    – Barnen kan bli väldigt trötta eller kliar sig mycket i ögonen. Huvudvärk kan vara ett tecken, att man spänner sig mycket. Men det finns andra synfel som kan skapa huvudvärk också.
  • Svårt att se på långt håll
    – Det kan vara att barnet inte tycker att man ser detaljer på längre håll som du som vuxen tycker att man borde kunna se.

* Holden BA, Fricke TR, Wilson DA, Jong M, Naidoo KS, Sankaridurg P, Wong TY, Naduvilath TJ, Resnikoff S, Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050, Ophthalmology, May 2016 Volume 123, Issue 5, Pages 1036–1042.)

* (1. Jing Sun et al. Prevalence of myopia in Chinese students. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.2012; 53(12):7504-7509.)