background_test2

Hitta rätt i myllret av progressiva glas

Utbudet av progressiva glas på marknaden är stort . Allt från konventionella budgetglas till helt individanpassade glas. Det skiljer en hel del mellan de olika progressiva glasen och alla glas passar inte alla personer. Det som påverkar vilket glas du ska välja är ditt synfel, ditt synbeteende och rörelsemönster samt hur du tänkt använda glasögonen. För vissa är det helt rätt med de enklare glasen. Medan det för andra är de mer individ och beteendeanpassade högkvalitativa glasen man bör välja.

– Det är först efter en ordentlig synundersökning jag som optiker kan avgöra vilken typ av progressiva glas kunden behöver. Givetvis är det styrkan och hur stort närtillägget för läsning är som påverkar valet av glas. Men även vilken båge man väljer och hur den sitter i ansiktet spelar stor roll. För att tillverka ett optimalt glas till en kund behöver optikern känna till hur stark synen är både på långt och kort håll. Men även om personen eventuellt har någon skelning, berättar Optiker Anders Wedin, Wedin & Söderberg i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Man kan lite grovt dela upp de progressiva glasen i tre olika grupper:

  • Standardglasen har funnits länge och är de billigaste och enklast uppbyggda glasen. De är alla av samma modell och har en fast plats i glaset för avstånds- och läsdelen och kan inte anpassas efter ditt specifika ögonmått.
  • Den andra gruppen progressiva glas tar hänsyn till dina specifika förutsättningar. De kan exempelvis ta hänsyn till avståndet mellan dina ögon för att placera läsdelen mer optimalt framför ögonen vid läsning – vilket ger dig ett bättre närseende än vad standardglasen kan erbjuda.
  • Den tredje varianten av glas tar även hänsyn till hur bågen är placerad i förhållande till ögonen. De vanligaste parametrarna man tar hänsyn till är avståndet mellan hornhinnan och glaset, hur kupig bågen är runt ansiktet samt hur mycket fronten på bågen är vinklad in mot kinden. Detta ger en ännu mer exakt placering av läsdelen och ett bredare synfält. Glaset kan därmed anpassas bättre anpassas till dina personliga mått och användas i fler typer av bågar.
KS Optiker man_1920x1920

Funderar du över vilka glas som passar dig bäst?

Kontakta din personliga optiker.