Myror i brallan 2560 x 1707

Har ditt barn koncentrationssvårigheter i skolan?

Börja med att göra en synundersökning om ditt barn har koncentrationssvårigheter i skolan. Det kan vara kopplat till synen.

Hoppande bokstäver och myror i brallan. Lider ditt barn av koncentrationssvårigheter i skolan?
– Börja med att göra en synundersökning, säger optiker Per Blomkvist.

Han arbetar på Klarsynt-anslutna OptikHuset i Kristinehamn, och likt alla Klarsynt-optiker är hans stora fokus ögonhälsa. Dessutom har Per Blomkvist engagerat sig extra mycket i barns syn. Och de problem som kan uppstå i klassrummet om synen inte är optimal för barn och unga.– Kraven på att åstadkomma något i skolan är betydligt högre idag. Det krävs höga betyg och gedigen utbildning för att få ett arbete. Det är tråkigt när synen är ett hinder. Framförallt om man inte undersökt den, säger han.

Hos vissa elever kanske utmaningarna i skolan landar i att en diagnos konstateras, exempelvis dyslexi eller adhd. Per Blomkvist menar att det oavsett är viktigt att kontrollera synen.
– Om man har svårt att koncentrera sig eller sitta still, är ju risken att man halkar efter i skolan. Innan man sätter en diagnos, är det viktigt att man undersöker synen ordentligt så att man kan utesluta eventuella synproblem, säger Per Blomkvist och fortsätter:
– För personer med dyslexi är det också självklart väldigt viktigt att säkerställa att synen fungerar tillfredsställande. Och om man har adhd så underlättar det ju om det är lättare att läsa.

Visa mer
Närsynthet barn_desktop

Lider ditt barn av koncentrationssvårigheter i skolan?

Boka en tid hos en av våra optiker redan idag.

Regelbundna undersökningar hos skolläkaren
Alla elever går på regelbundna undersökningar hos skolläkaren. Där kontrolleras synen. Men Per Blomkvist betonar att det behövs ytterligare undersökningar innan eventuella synproblem kan avfärdas.
– Hos skolläkaren kontrollerar man barnens syn på fem meters håll. Det är ju inte alls intressant i skolarbetet. Det är på nära håll som problemen visar sig.

Hur märker man om ens barn har problem med synen på nära håll?
– Det ska inte vara något problem att läsa i 45 minuter. Om man slår igen boken för att man tappar koncentrationen eller tålamodet med att sitta still innan dess, så är det förmodligen något fel på ögonen, eftersom det bara ögonen och hjärnan som man använder just då.

Vilka varningstecken finns det?
– Det kan handla om huvudvärk, ticks, att man blinkar mycket eller vinklar huvudet när man tittar för att ”låsa fast” ögonmuskeln. Eller att man håller boken väldigt nära när man läser, säger Per Blomkvist.
Det kan också handla om hur ens barn faktiskt beter sig när det är dags att ta på sig ryggsäcken och gå hemifrån på morgonen.
– Barnet kanske klagar på magknip när man ska gå till skolan eftersom man vet att det kommer bli för jobbigt i klassrummet.

Finns det något sätt att testa barnets syn hemma, innan man går till optikern?
– Ja, låt barnet ha på sig ett par vanliga skidglasögon med gult eller orange-färgat glas, när de läser i en bok. Fråga ditt barn om texten känns lugnare då.
– För när sidan i en bok är vit så innehåller den alla färger, och då krävs det mycket av ögat för att särskilja texten från det vita pappret. Men om man tar bort en del av färgerna, exempelvis genom att titta genom ett gult glas, är det lättare att få ihop bilden.

Alla barn över åtta år kan göra en undersökning hos en optiker. Något som Per Blomkvist rekommenderar om man misstänker synproblem.
– Då gör vi gör en undersökning och ser om vi kan förbättra samsynen, till exempel med glasögon. Det finns även glas som filtrerar bort en del av det blå, kortvågiga ljuset som kan vara jobbigt för ögat.

Per Blomkvist har varit verksam som optiker sedan tidigt 70-tal. Genom åren har han hjälpt många barn och unga med deras syn – och på så vis faktiskt varit med om att förändra livet för vissa.
– Det finns kunder som kommit in i butiken många år senare och tackat mig för att de har blivit ingenjörer. Det känns härligt att kunna hjälpa.

Visa mer