Hälsosam höst med personlig optiker_desktop

Hälsosam i höst – med en personlig optiker

För många är hösten förknippat med en nystart, nästan mer än nyårsafton. Vi förnyar medlemskap på gymmet. Äter sallad till lunch och gör oss av med dåliga vanor. Ett perfekt tillfälle att även låta ögonhälsa vara i fokus och skaffa en personlig optiker.

Vi går på regelbundna hälsokontroller, tandläkarbesök och frisören är numera en nära vän. Men varför glömmer så många bort sin ögonhälsa? Marcus Seger, legitimerad optiker hos Seger&Seger Klarsynt i Kumla, menar att vi borde kontrollera ögonen. Även om vi inte har något synfel.

– Det förvånar mig hur många som tar ögonen för givet. Vi går på gym och tar hand om oss på alla olika sätt. Det är förvånande att ögonen bara är en ”självklarhet” som bara är där, säger han och fortsätter:

– Hos en optiker får man inte bara en synundersökning utan även en besiktning av ögat och dess funktioner. Optikern letar också efter tecken på ögonsjukdomar.

”Vi utsätts för en helt annan synstress än tidigare”

Diffusa symptom som huvudvärk och trötthet kan bottna i ett synfel. Med andra ord är det är inte bara suddigt seende som vi ska vara uppmärksamma på när det kommer till ögonhälsa.

– Jag kan tycka att synen är ett viktigt sinne, vi använder det fantastiskt mycket under vår vakna tid. Idag utsätts vi för en helt annan synstress än tidigare. Framförallt med tanke på hur mycket information vi får från olika skärmar.  Huvudvärk som sitter i pannan, tinningen eller runt ögonen hör ofta ihop med synen.

Linser mobil 2560×1707

Boka en synundersökning.

Boka en synundersökning hos din närmaste Klarsynt-optiker.

Så ofta ska du gå till en optiker

Men hur ska man veta när det är dags att boka en tid hos en optiker? Marcus Seger reder ut det. En gång för alla.

– En vuxen människa ska gå vartannat, möjligen vart tredje år. Men vet man med sig att man har en riskfaktor, exempelvis ärftligt glaukom. Så kan man också tänka sig att det finns andra ovanliga ögonsjukdomar som också spelar in. Optikern kan kontrollera ögats tryck. Skillnader här kan nämligen vara ärftligt. Förhöjt tryck är väldigt lömskt pga att det inte är något som känns eller märks, säger han och fortsätter:

– En optiker kan hjälpa till i förebyggande syfte. Det som är underskattat är bruk av solglasögon. Det har alltid ramats in under fåfängans rubriker. Men starkt ljus och UV-strålning har faktiskt en påskyndande effekt av gråstarr och förändringar i gula säcken.