Ögat en fantastisk manick_desktop

Förhindra utvecklingen av gula fläcken med frukt och grönt

Åldersförändringar i gula fläcken är en mycket vanlig åkomma som påverkar synen för många på äldre dar. På senare år visar flera studier att antioxidanter har en särskilt positiv inverkan när det gäller att bromsa denna utveckling.

Gula fläcken, eller makula som den egentligen heter, utgör en central del av näthinnan och är ett litet område i ögonglobens bakersta del, rakt in bakom ögats pupill. Ögats näthinna, som brukar liknas vid filmen i en kamera, består av synceller, så kallade stavar och tappar. Det är dessa strukturer som tar emot bilden vi ser och skickar informationen vidare genom synnerven till syncentrat i hjärnan för tolkning, eller om du så vill för “framkallning”.

I gula fläcken sitter tapparna som tätast och det är här vårt skarpseende regleras. Här sitter även vår förmåga att urskilja färger. Det vi ser fokuseras i gula fläcken så att bästa upplösning nås för att urskilja alla färger och detaljer.

Gula fläcken-sjukan

Med åren ökar risken för att näthinnans synceller bryts ned. Följden blir att vår förmåga att se skarpt försämras. Dessa åldersförändringar kan på sikt leda fram till sjukdomen makuladegeneration (AMD). Även kallad ”Gula fläcken-sjukan”. Vissa faktorer spelar större roll för förloppet när det gäller dessa åldersförändringar.

Restpartiklar från näringstillförsel och ämnesomsättning kan samlas i de bakre delarna av näthinnan. Dessa ansamlingar kallas för drusen och är en orsak till problemet. En annan är att synprocessen i ögat är mycket energikrävande. Det i sin tur kräver gott om syretillförsel. Vidare påverkas ögat negativt av den strålning av blått ljus som vi utsätts för.

När restpartiklarna utsätts för syre och ljusstrålning kan en oxidations- eller härskningsprocess starta i de inre delarna av ögat. Ögats ”soptransport” klarar helt enkelt inte av att ta hand om de slaggprodukter som skapas. På sikt aktiveras immunförsvaret och så småningom kan ett tillstånd av inflammation uppstå.

Åldersförändringar i gula fläcken är en komplex, långsam och naturlig process som kan pågå under många år. I vissa fall kan dock åldersförändringarna utvecklas till det sjukdomstillstånd som brukar benämnas AMD, åldersrelaterad makuladegeneration.

Visa mer
Problematik som inte härleder synen som besöksskäl_mobil

Har du funderingar kring din syn och dina ögon?

Kontakta en av våra personliga optiker.

Två former av åldersförändringar i gula fläcken

Det finns två former av åldersförändringar i gula fläcken, torr respektive våt. Den torra formen är vanligast och förekommer i cirka 85 procent av alla fall. Förändringen går långsamt och tar vanligtvis många år. Symptomen är dessutom ofta vaga för den som drabbas.

Den torra formen leder inte till lika svåra symptom och synnedsättning som våt amd. Den våta formen är ett mycket allvarligare tillstånd. Den utvecklas snabbt när nybildade, sjuka blodkärl växer fram under gula fläcken och skapar svullnad och blödningar. Här märks symptomen relativt akut och synen försämras snabbt. Vanliga symptom på denna våta form är att raka linjer upplevs som krokiga och i vissa fall kan centralt synbortfall förekomma. Den som upplever dessa symptom måste snabbt kontakta en ögonklinik för utredning och eventuell behandling.

Gula fläcken-sjukan beror på flera faktorer. Olika personer löper olika stor risk att drabbas. Problemen uppträder som regel i 65–75 årsåldern, men det finns vissa riskgrupper där det kan vara lämpligt att undersöka redan i tidigare år.

Om man vet med sig att AMD har förekommit i släkten eller om man under långa perioder varit utsatt för starkt direkt eller reflekterande solljus utan skydd för ögonen. Då är risken större att drabbas. Det finns också studier som visar klart samband mellan rökning och en förhöjd risk. Ögats pigmentering och naturliga förmåga att skydda mot skadlig uv-strålning spelar också in. Det har till exempel visat sig att åldersförändringar i gula fläcken är vanligare hos personer med ljusare hy och ljus ögonfärg. Men det finns möjlighet att i viss mån själv påverka förloppet.

Antioxidanter kan minska framtida problem

Det finns numera många vetenskapliga studier som visar att just antioxidanter och omega-3 utgör ett viktigt skydd för näthinnan. Och att detta kan minska risken för framtida problem. Två viktiga antioxidanter i detta sammanhang är lutein och zeaxantin. Dessa finns naturligt i hela näthinnan. Dessa två ämnen har den särskilda förmågan att absorbera blått ljus och skyddar därmed ögats lins och näthinna från skadliga effekter.

Vidare kan de neutralisera syrebalansen i ögats känsliga strukturer. Utöver lutein och zeaxantin är vitamin E respektive C samt zink exempel på ämnen som anses ha en positiv och samverkande inverkan när det gäller att bromsa åldersförändringarna i gula fläcken. Väsentligt är dock att du väljer ett kosttillskott som har en komposition och dosering som överensstämmer med vetenskapliga rön. Det finns nämligen många produkter på marknaden som inte lever upp till detta, men som påstås kunna hjälpa mot åldersförändringar på näthinnan.

Visa mer

Lutein: Ett naturligt färgämne som finns i växter för att skydda mot skadeverkningar från ljus och syre. Finns till exempel i grönsallad, spenat, grönkål, majs, melon och mangold.

Zeaxantin: Ett naturligt färgämne som finns i växter för att skydda mot skadeverkningar från ljus och syre. Finns till exempel i orangea frukter som apelsin och nektarin, men även i papaya och grönsaker som majs och squash.

Omega-3: En aessentiell fettsyra. En livsviktig beståndsdel som måste tillföras kroppen kontinuerligt. För tillräckligt med omega-3 rekommenderas att vi äter fet fisk 5 ggr/veckan. Finns även naturligt i vissa nötter och linfrö.

Vitamin C: En vattenlöslig, dominerande antioxidant i cellernas vattendelar. Bygger upp och balanserar vitamin E och kan även bland annat väcka upp aktiv vitamin E. Färska bär, frukt, potatis, blomkål, vitkål och paprika är exempel på C-vitaminrika källor.

Vitamin E: En fettlöslig, så kallad kedjebrytande antioxidant. Har en positiv och balanserande effekt i kombination med vitamin C. Finns bl.a. rikligt i persilja, avokado, broccoli och aprikoser.

Zink: Har stor betydelse för hur de fleromättade fettsyrorna i ögat kan omsättas. Finns rikligt bl.a. i skaldjur och rå broccoli.