Gula fläcken, eller makula som den egentligen heter, utgör en central del av näthinnan och är ett litet område i ögonglobens bakersta del, rakt in bakom ögats pupill. Ögats näthinna, som brukar liknas vid filmen i en kamera, består av synceller, så kallade stavar och tappar. Det är dessa strukturer som tar emot bilden vi ser och skickar informationen vidare genom synnerven till syncentrat i hjärnan för tolkning, eller om du så vill för “framkallning”.
I gula fläcken sitter tapparna som tätast och det är här vårt skarpseende regleras. Här sitter även vår förmåga att urskilja färger. Det vi ser fokuseras i gula fläcken så att bästa upplösning nås för att urskilja alla färger och detaljer.
Gula fläcken-sjukan
Med åren ökar risken för att näthinnans synceller bryts ned. Följden blir att vår förmåga att se skarpt försämras. Dessa åldersförändringar kan på sikt leda fram till sjukdomen makuladegeneration (AMD). Även kallad ”Gula fläcken-sjukan”. Vissa faktorer spelar större roll för förloppet när det gäller dessa åldersförändringar.
Restpartiklar från näringstillförsel och ämnesomsättning kan samlas i de bakre delarna av näthinnan. Dessa ansamlingar kallas för drusen och är en orsak till problemet. En annan är att synprocessen i ögat är mycket energikrävande. Det i sin tur kräver gott om syretillförsel. Vidare påverkas ögat negativt av den strålning av blått ljus som vi utsätts för.
När restpartiklarna utsätts för syre och ljusstrålning kan en oxidations- eller härskningsprocess starta i de inre delarna av ögat. Ögats ”soptransport” klarar helt enkelt inte av att ta hand om de slaggprodukter som skapas. På sikt aktiveras immunförsvaret och så småningom kan ett tillstånd av inflammation uppstå.
Åldersförändringar i gula fläcken är en komplex, långsam och naturlig process som kan pågå under många år. I vissa fall kan dock åldersförändringarna utvecklas till det sjukdomstillstånd som brukar benämnas AMD, åldersrelaterad makuladegeneration.