Därför ska du gå till optikern trots ögonoperation

Idag väljer många att operera sina ögon för att få bukt med ett synfel. Nästan lika många tror att de aldrig mer behöver genomgå en synundersökning efter ingreppet. Det stämmer inte, du behöver fortsatt gå till optikern trots ögonoperation.

Ett synfel går att hantera på olika sätt. Genom att använda glasögon eller kontaktlinser väljer de allra flesta att korrigera problematiken, men en hel del väljer att operera sina ögon. Nedan berättar vi varför du ska gå till optikern trots ögonoperation.

Ett vanligt missförstånd efter en operation
Det finns flera sätt att operera bort ett synfel, men det allra vanligaste är med hjälp av laser. Efter ett sådant ingrepp tror många att de aldrig mer behöver gå till en optiker. Detta är dock ett vanligt missförstånd. Om man gör en laseroperation kan man oftast få bort synfelet helt och hållet. Men även om man har opererat sitt öga som 30-åring pågår fortsatt en process i ögat. Det innebär att ögats lins även fortsatt kommer att förändras över tid till följd av tilltagande ålder.

Det kan vara en befrielse att få bort 90 procent av synfelet”
Ett korrigerat synfel med hjälp av exempelvis laser är alltså inte en permanent lösning, även om det självklart kan underlätta en hel del. Många gånger har man ett så komplext synfel, exempelvis stark närsynthet, där glasögon kan kännas krångligt. Då kan det vara en befrielse att få bort 90 procent av synfelet med hjälp av en laseroperation. Men det innebär alltså inte att faran är över för all framtid. Även om operationen ger väldigt bra resultat kan det vara andra fenomen som inträffar.

Komplikationer som tar upp till ett år efter ingreppet
Förutom ingrepp med laser finns det andra sätt att operera ögonen. Något som kan ses vara mer vanligt hos den lite äldre målgruppen. Men inget ingrepp resulterar i ett permanent felfritt seende. Idag kan man byta ut linsen i ögat, vilket är samma princip som en starroperation. Men det finns komplikationer kopplade till ingreppet som kan ta upp till ett år innan det utvecklas. Med andra ord finns det ingen operation som garanterar ett helt felfritt öga i resten av ditt liv.

Var det länge sedan du gjorde en synundersökning? Boka tid hos en av våra personliga optiker redan idag.