Linser kvinna desktop_2560x1707

De vanligaste myterna om kontaktlinser

Kontaktlinser är komplicerade, svåra att använda och kan försvinna in bakom ögonen. Eller? Vi reder ut de vanligaste myterna om kontaktlinser. En gång för alla.

Många med olika typer av synfel väljer ofta bort linser av olika anledningar. De kan bottna i vanliga missförstånd som länge cirkulerat kring kontaktlinser. Men vad stämmer, egentligen? Lovisa Fagerlund, legitimerad optiker och Professional Service Manager för CooperVision Sverige, hjälper oss att reda ut de vanligaste myterna om kontaktlinser.

Myt #1 av 6: ”Man kan inte ha linser om man är ålderssynt”
– Det här är nog den allra vanligaste myten av alla. Många tror att bara för att man har brytningsfel eller är ålderssynt, alltså svårigheter att läsa på nära håll på grund av åldern, så kan man inte ha linser. Det stämmer inte, det finns linser som är gjorda för det här. Det är fler som kan ha linser än vad man tror.

Myt #2 av 6: ”Kontaktlinser kan försvinna bakom ögat”
– Nej, linser kan inte försvinna in bakom ögat. Vi har en skyddande hinna på ögat som ser till att det inte kan hända. I värsta fall kan linsen ha lagt sig i vecket bakom ögonlocket. Och då är linsen lätt att lokalisera. Om man inte hittar linsen så har den troligtvis trillat ur ögat.

Myt # 3 av 6: ”De är så svåra att hålla rena”
– Många tror att kontaktlinser är svåra att ta hand om, tvätta och hålla rena. Om man tycker att det här är ett problem så finns det linser du kan byta ut varje dag. Då slipper du tvätta dem. Har du istället månadslinser, använd inte vanligt vatten. I vårt vanliga dricksvatten finns nämligen organismer som kan vara väldigt skadliga att få in i ögat. Jag har även varit med om människor som stoppar in linserna i munnen och gör rent dem med saliv. Gör inte det. Istället rengör du dem genom att placera dem i linsvätskan. Klart! En annan sak som är bra att ha med sig är att alltid tvätta händerna både när man sätter in och plockar ur kontaktlinserna.

Contact lenses and water drops on light blue background

Misstänker du att du har ett synfel?

Boka en tid hos en av våra personliga optiker på Klarsynt.

Myt #4 av 6: ”Linser är krångliga att ta in och ut ur ögat”
– Det är viktigt att lära sig att sätta in och ta ut linsen av någon som faktiskt kan det här. Gå till en optiker som instruerar dig och där får träna lite. Det underlättar.

Myt #5 av 6: ”Barn kan inte använda kontaktlinser”
– Vissa tror att det är från någon viss ålder som man kan börja med linser, med det stämmer inte. Allt beror på mognadsgraden hos barnet. Om man upplever att ens barn skulle klara av ansvaret att hålla linserna rena. Att sätta i och ta ur dem, så fungerar det utmärkt. Det finns faktiskt fördelar för barn att använda kontaktlinser kontra glasögon. Studier visar nämligen att barn som använder linser presterar bättre i både skola och idrott. Det kan bero på att man slipper ta ansvar för glasögonen. Vidare hämmas man inte av rädslan att de ska gå sönder.

Myt #6 av 6: ”Jag kan ha i linserna längre än rekommenderat”
– Nej. Om man låter linserna sitta i längre än vad rekommendationerna säger, då riskerar man att få en infektion i ögat. Har du svårt att hålla koll på när de ska bytas? Sätt ett alarm på telefonen eller använd dagslinser. Då får du in rutinen från början. Det gäller att lyssna på vad optikern har sagt.