Därför är mörkerkörningen jobbig. Och så löser du problemet!


Plötsligt är ljuset från de mötande bilarna extra jobbigt.
 Och runt gatlyktorna syns ringar av ljus. För många är mörkerkörningen ett gissel. Men det finns hjälp att få.

När hösten kommer kliver Sverige in i den riktigt mörka årstiden.

Bara under november månad blir dagen hela två timmar kortare i Stockholmsområdet. Och förutom att vi kan känna oss tröttare av mörkret så påverkar det oss även när vi kör bil. I synnerhet i takt med att vi blir äldre.
– Ja, man upplever ofta mörkret som jobbigare när man blir äldre. Det beror på att man blir mer känslig för bländning och störs mycket mer, säger Gunilla Schagerström, optiker på Klarsynt-anslutna Optikboden i Stockholm.
– Rent fysiskt finns det en förklaring till att vi alla får lite sämre mörkerseende när vi blir äldre. Det är på grund av att ögat blir mer åt det närsynta hållet, fortsätter hon.

Därför blir vi känsligare

Så vad händer då med ögat som gör oss känsligare? Vi ställer frågan till Lovisa Fagerlund som är Professional Service Manager CooperVision*. Hon gör en liknelse med naturen:
– Vår lins inne i ögat får varje år en ny åldersring, precis som ett träd. Och ju tjockare linsen blir, desto mer yta kan ljuset studsa på. Det gör att vi störs mer av exempelvis det starka ljuset från mötande bilar, säger hon.
 Effekten blir densamma som att titta genom en smutsig fönsterruta.
– Ju mer saker vi har som stör, desto svårare blir det att se både in och ut, säger Lovisa Fagerlund.

Smarta lösningar som underlättar
Men självklart ska du inte behöva lida av mötande bilars strålkastare. Det finns hjälp att få.
 Över hela Sverige finns Klarsynts butiker, från Övertorneå i norr till Trelleborg i söder. Här hittar du legitimerade optiker som hjälper dig att hitta lösningar som underlättar mörkerkörningen. Oavsett om du har ett synfel eller ej.
– Tack vare en undersökning hos optikern kan vi till att börja med säkerställa att du har rätt styrka på dina glasögon. Dessutom finns det glasögon som är speciellt framtagna för körning i mörker.De har ett annat filter som tar bort de störande elementen, säger Lovisa Fagerlund.
 Och glasögon med gultonade glas kan hjälpa dig som kör bil, oavsett om du har synfel eller inte. De hjälper ögat med kontraster, underlättar bilkörning i dimma eller dis och minskar alla bländningseffekter.

Och utrustad med rätt glasögon är det sedan bara att ta sikte på fredagen den 21 december. Då inträffar vintersolståndet. Sedan blir det äntligen ljusare igen.

*CooperVision är en global tillverkare av kontaktlinser.