Barnens ögon är känsliga för uv-strålning

Det allt tunnare ozonskiktet är ett lika stort hot mot ögonen som för huden. Även här är det barnen som är mest utsatta eftersom barnens ögon är så känsliga för uv-strålning.

Eftersom linsen i barns ögon är helt klar och pupillerna är större släpper deras ögon in 65% mer ljus än hos vuxna. Detta ökar risken för att UV-strålningen når den kristallina linsen bakom den färgade delen av ögat och även näthinnan. Med ett par UV-godkända och CE-märkta solglasögon skyddar du ditt barn från framtida ögonsjukdomar och att ögonlinsen grumlar sig i förtid. Solglasögon för barn borde därför vara lika självklara som UV-kläder och solskyddskräm!

Lär ditt barn att vara försiktig med solen

Barn är utomhus mycket mer än vuxna vilket gör att deras genomsnittliga UV-exponering är tre gånger så hög. Även om barnen använder solglasögon med godkänt UV-skyddsfilter är det aldrig bra att titta rakt in i solen. Detta är något som varje barn bör lära sig från tidig ålder. Att ha en keps på huvudet skyddar också ögonen väldigt bra. Vid vatten eller på snö är det läge att vara extra försiktig. Här studsar UV-strålarna och ökar därmed i antal. Då är ett solglas med UV 400 filter som filtrerar bort all skadlig strålning en god idé. Se upp för billiga leksaksglasögon, de skyddar inte ögonen alls!

Kvalitetssäkrade solglasögon för baby och 2-14 år

Hos din Klarsynt-optiker hittar du enbart kvalitetssäkrade solglasögon med 100% UV-skydd och godkänd CE-märkning. Vi har solglasögon som passar barn mellan 2-14 år och modeller med rem för baby. Självklart kan vi även tillverka godkända solglasögon med slipning. Annars går det att köpa till ett clip-on av godkänt solglas som fästes utanpå de slipade glasögonen.

Visste du att

  • Ögon som utsätts för mycket UV-ljus kan utveckla grå starr (katarakt), akuta inflammationer och skador på hornhinnan, ögoncancer och gula fläckensjukan (makuladegeneration).
  • Från 8 års ålder är det dags att kontrollera barnets syn ordentligt. Då ger du ditt barn den bästa förutsättningen att klara skolan och resten av livet med så bra syn som möjligt. En synundersökning hos en legitimerad Klarsynt-optiker kan lösa många onödiga problem!