Klarsynt_Skissbild_Wide_21

Barnens ögon är känsliga för uv-strålning

Många vuxna är måna om att de egna solglasögonen måste vara bra och coola. Men bredvid dem går barnen, utan vare sig solhatt eller solglasögon. Det är inte så bra eftersom solglasögon redan från barnsben kan minska risken för ögonsjukdomar på äldre dagar.

Forskningen visar att det mesta tyder på att uv-strålningen i högre grad tränger in i ögonlinsen hos barn än hos vuxna. Därför är det så viktigt att barn redan från tidig ålder skyddar sina ögon mot de starka solstrålarna. En del av uv-strålningen har till och med förmågan att tränga ända in i ögats botten, vilket kan innebära att näthinnans celler börjar åldras i förtid. Under senare år har ozonskiktet blivit tunnare och det är därför ännu viktigare att även skydda ögat, inte bara huden.

Solhatt eller solglasögon är att rekommendera för barn när det är starkt solljus. Ett öga som utsätts för mycket uv-ljus kan utveckla grå starr (katarakt), akuta inflammationer och skador på hornhinnan, ögoncancer och gula fläckensjukan (makuladegeneration). Det som händer när man får katarakt är att ögats lins har blivit grumlig och ogenomskinlig. Linsen blir grumligare ju äldre man blir men risken är att det kommer tidigare om man inte skyddar ögat från tidig ålder.

Vid tre månaders ålder bör ett barn kunna fixera både på långt och nära håll. När bebisen leker med sina händer stimuleras utvecklingen av ögonen och synen.

Om det finns skelning i släkten kan det vara bra att låta ögonläkare undersöka barnet vid 6-9 månaders ålder. Tycker man att barnet inte är intresserad av saker på nära håll, till exempel smulor på golvet kan det bero på att barnet är översynt.

Vid fyra års ålder ser barnet nästan som en vuxen, sedan fortsätter utvecklingen fram till ungefär 10 årsåldern.

Sofia_KS optiker_Solglasögon_mobil

Våra personliga optiker hjälper dig!

Boka en tid redan idag.