När armarna inte räcker till – Ålderssynthet (Presbyopi)

Är du över 40 år och börjar få besvär med ditt närseende? Detta kan bero på ålderssynthet, även kallat presbyopi.

Symptom

Du är över 40 år och börjar få besvär med närseende. Du måste hålla saker en bit ifrån dig för att kunna läsa. Du är beroende av starkt ljus. Du klarar inte längre av att se små texter.

Synfel

Har du ovan symptom så kan du ha drabbats av åldersseende. Även kallat presbyopi. Det innebär att ögats lins håller på att förlora sin förmåga att zooma på nära håll, dvs accomondera. Med åldern blir linsen i ögat hårdare och mindre elastisk. Samtidigt blir de omgivande ögonmusklerna mindre smidiga. Det här tillståndet är kroniskt och förvärras med tilltagande ålder men stagnerar ofta runt 65 års ålder.

Åtgärd

Först och främst, gör alltid en synundersökning hos en legitimerad optiker för att fastställa just dina eventuella synproblem. För att avhjälpa ett synproblem orsakat av åldersseende så provar man ut glasögon som kompenserar för den avtagande accomondationen. Dvs förmågan att zooma på nära håll. Sådana glasögon använder man endast på nära håll, s.k. läsglasögon.

Du kan även välja glasögon som ger dig seende både på avstånd och nära håll för den rätta korrektionen. Denna typ av glasögon kallas för glasögon med progressiva glas. Det finns även glas som hjälper för mellanavståndet (ca 70 cm) t.ex. fram till din dator. Dessa glasögon kallas för rumsprogressiva glasögon.

Slipp kisandet och boka en synundersökning idag hos en av våra personliga optiker!