När armarna inte räcker till - Ålderssynthet (Presbyopi)

Symptom: Du är över 40 år och börjar få besvär med närseende. Du måste hålla saker en bit ifrån dig för att kunna läsa, du blir beroende av starkt ljus och du klarar inte längre av att se små texter.

Synfel: Du har fått åldersseende, även kallat presbyopi. Det innebär att ögats lins håller på att förlora sin förmåga att zooma på nära håll (accomondera). Linsen i ögat blir hårdare och mindre elastisk, samtidigt som de omgivande ögonmusklerna blir mindre smidiga. Det här tillståndet är kroniskt och förvärras med tilltagande ålder men stagnerar runt 65 årsåldern.

Åtgärd: Här provar man ut glasögon som kompenserar för den avtagande accomondationen och dessa glasögon använder man endast på nära håll, s k läsglasögon. Du kan även välja glasögon som steglöst ger dig seende både på avstånd och nära håll för den rätta korrektionen. Det här kallas för glasögon med progressiva glas. Det finns även glas som hjälper för mellanavståndet (ca 70 cm) t.ex. fram till din dator. Detta kallas för rumsprogressiva glasögon.


Slipp kisandet och boka en synundersökning idag hos en av våra Personliga Optiker! Boka tid här!