Så vet du om du har torra ögon – och så gör du något åt saken

Att ha torra ögon kan vara väldigt besvärligt. Men många är inte ens medvetna om att det är just torra ögon man lider av, det kan nämligen visa sig på flera olika sätt.

Torra ögon är ett vanligt problem, speciellt den här tiden på året när temperaturen sjunker och det blåser kallt. Trots att det är ett så vanligt besvär missar många att det är just torra ögon som är problemet. Susanna Archer, legitimerad optiker hos Rastedals Optik, menar att det beror på att symptomen kan variera en hel del.

– Det behöver inte alltid vara så att man känner sig torr i ögonen. Rinnande och tårande ögon kan också bero på att man har just torra ögon. En brännande och svidande känsla kan också bottna i den diagnosen.

Vanliga tecken på torra ögon

Vad beror torra ögon på då? Det kan, liksom symptomen, variera. Alla kan också drabbas, men det finns några som är närmare riskzonen.

– Det kan vara för att tårarna har för dålig kvalitet på grund av för lite fett i tårfilmen, eller att det är förträngningar i tårkanalerna. Det här är ett problem som ofta drabbar personer som är äldre än 50 år, säger Susanna och fortsätter:

– Den hormonella aspekten, exempelvis klimakteriet, kan också vara en orsak. Det gör nämligen att ögonen producerar för lite tårar. Men det är väldigt individuellt. Det kan även bero på för mycket skärmtid, att du jobbar på en plats med torr luft eller rökning. Allergier kan också ge torra ögon, till exempel kontaktallergi på grund av limmet vid ögonfransförlängning.

Ögonmassage, värmebehandlingar och tårsubstitut

Oavsett orsaken så kan torra ögon vara väldigt besvärligt. För att hitta rätt behandling är det viktigt att fastställa orsaken för just dig.

– Det absolut vanligaste är att man använder droppar med tårsubstitut eller ögonsalva. Det finns även ögonmassage, värmebehandling med ögonmask och speciella servetter att använda för att få bukt med problemet.

Ett besök hos en optiker är ofta första steget för att hitta rätt väg att gå. Där kan du nämligen få hjälp med vad nästa steg ska vara – men du kan lindra dina symptom redan samma dag som besöket.

– Tårdroppar kan du köpa hos din optiker. Eftersom torra ögon kan vara väldigt besvärligt är det en bra idé att börja med att droppa lite själv, och om det inte blir bättre är det viktigt att hitta en lösning för just dina besvär.