Barnens ögon är känsliga för uv-strålning

Många vuxna är måna om att de egna solglasögonen är coola och bra. Men bredvid dem går barnen, ibland utan vare sig solhatt eller solglasögon. Vilket är synd eftersom solglasögon redan från barnsben kan minska risken för ögonsjukdomar i vuxen ålder.

Forskning visar att uv-strålningen tränger in i ögonlinsen i högre grad hos barn än hos vuxna. Därför är det viktigt att de redan från tidig ålder skyddar sig mot de starka solstrålarna. En del av uv-strålningen kan till och med nå in i ögats botten, vilket gör att näthinnans celler riskerar att åldras i förtid. Under senare år har ozonskiktet tunnats ut vilket gör det ännu viktigare att även skydda ögat, och inte bara huden.

Solhatt eller solglasögon rekommenderas i starkt solljus

Solhatt eller solglasögon är att rekommendera för barn när det är starkt solljus. Ett öga som utsätts för mycket uv-ljus kan utveckla grå starr (katarakt), akuta inflammationer och skador på hornhinnan, ögoncancer och gula fläckensjukan (makuladegeneration). Det som händer när man får katarakt är att ögats lins har blivit grumlig och ogenomskinlig. Linsen blir grumligare ju äldre man blir men risken är att det kommer tidigare om man inte skyddar ögat från tidig ålder.

Vid tre månaders ålder bör ett barn kunna fixera både på långt och nära håll. När bebisen leker med sina händer stimuleras utvecklingen av ögonen och synen.

Om det finns skelning i släkten kan det vara bra att låta ögonläkare undersöka barnet vid 6-9 månaders ålder. Tycker man att barnet inte är intresserad av saker på nära håll, till exempel smulor på golvet kan det bero på att barnet är översynt.

Vid fyra års ålder ser barnet nästan som en vuxen, sedan fortsätter utvecklingen fram till ungefär 10-årsåldern.