Back to School

Nu har skolorna dragit igång igen efter jullovet och för många studenter innebär det långa pluggtimmar framför skärmen vilket kan leda till besvär som huvudvärk, trötthet och sveda i ögonen. Men med enkla knep kan du hjälpa dina ögon att må bättre.

"Digitala eller fyrkantiga ögon" 

Idag pratar man om ”digitala” eller ”fyrkantiga” ögon. Och förklaringen stavas kramp och ansträngda muskler.
– När vi tittar på nära håll krävs mer muskelkraft för att hålla synen skarp. Och om vi hela tiden tittar på nära håll, jobbar musklerna för högtryck. Det skapar kramp, förklarar Gunilla Schagerström.
Det är alltså denna kramp som leder till besvär i form av huvudvärk, sveda i ögonen och i vissa fall trötthet. För även om den digitala tekniken utvecklats enormt, är våra ögon fortfarande desamma som de alltid varit.
– Vi som människor är fortfarande skapade för att vara grottmänniskor som är ute och jagar. Våra ögon är desamma idag som när vi sprang på savannen, säger Gunilla Schagerström.
– När jag började var det inte så många som tillbringade mycket tid framför datorskärmen. Det har skett en otrolig utveckling. De sista fem åren har vi börjat anpassa såväl undersökningar som lösningar med tanke på alla smartphones och läsplattor, säger Gunilla Schagerström. Hon arbetar som optiker i KlarSynt-anslutna Optikboden på Södermalm i Stockholm. Med snart 35 år i yrket har hon kunnat se framväxten av de nya besvär som digital teknik och skärmar skapar.

Alla elever går på regelbundna undersökningar hos skolläkaren. Där kontrolleras synen – men Per Blomkvist betonar att det behövs ytterligare undersökningar innan eventuella synproblem kan avfärdas. Pär är leg. Optiker på KlarSynt-anslutna OptikHuset i Karlstad och Kristinehamn.
– Hos skolläkaren kontrollerar man barnens syn på fem meters håll. Det är ju inte alls intressant i skolarbetet. Det är på nära håll som problemen visar sig.

Hur märker man om ens barn har problem med synen på nära håll?

– Det ska inte vara något problem att läsa i 45 minuter. Om man slår igen boken för att man tappar koncentrationen eller tålamodet med att sitta still innan dess, så är det förmodligen något fel på ögonen, eftersom det bara ögonen och hjärnan som man använder just då.
 
Vilka varningstecken finns det?
– Det kan handla om huvudvärk, ticks, att man blinkar mycket eller vinklar huvudet när man tittar för att ”låsa fast” ögonmuskeln. Eller att man håller boken väldigt nära när man läser, säger Per Blomkvist.

Tips: Så hjälper du dina ögon framför skärmen

• Ta en paus – och låt blicken vandra
– Om du arbetar med skärm i skolan: När du har en paus – ställ dig vid ett fönster. Titta ut, på träden, människorna och bilarna utanför. Låt ögonen titta på långt håll. Gå inte och sätt dig med mobilen.
• Träffa din optiker
– Det finns mycket hjälp att få, för att avlasta synen. Både med linser och glasögon, som får musklerna att slappna av. Barn och ungdomar upp till 18 år rekommenderas att träffa optiker en gång om året. Annars vartannat år.